На Донбасі почалося двадцяте від початку війни перемир'я

28.07.2020
На Донбасі почалося двадцяте від початку війни перемир'я

У високих кабінетах домовляються — посилюй пильність в окопах. (Фото з сайта ua.news.)

На фронті почалося перемир’я. І хоча це двадцяте перемир’я від початку війни, цього разу заходи безпеки просто безпрецедентні.
 
 
В понеділок зранку Штаб ООС підтвердив, що видано наказ командувача Об’єднаних сил про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню, який відповідає справжнім заходам, що були визначені Тристоронньою контактною групою та набули чинності з 00.00 годин 27 липня 2020 року.
 
 
Нагадаємо хронологію подій. 22 липня в ході зустрічі ТКГ було досягнено низки домовленостей про припинення вогню.
 
Підготовка до перемир’я відбувалася на тлі обурення громадськості безпрецедентними умовами перемир’я, зокрема щодо заборони розвідувальних дій i застосування безпілотників.
 
Утiм в офіційному коментарі cпеціального представника голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі посла Гайді Ґрау йдеться про заборону на наступальні й розвідувально-диверсійні дії, на використання будь-яких видів летального озброєння; заборону на застосування вогню, включаючи снайперський; заборону на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та околицях (передусім на об’єктах цивільної інфраструктури — школах, дитсадках, лікарнях тощо); ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню та повідомлення про них координатора ТКГ; створення й залучення координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК.
 
Відповідно до офіційного коментаря ОБСЄ, вогонь у відповідь (у разі наступальних дій) допускається тільки в тому випадку, якщо він відкритий «за наказом відповідного керівництва Збройних сил України і керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм».
 
У неділю напередодні впровадження перемир’я із заявою виступив головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, наголосивши, що Збройні сили готові дати належну відсіч противнику в разі порушення домовленостей, для чого створені відповідні додаткові резерви.
 
Головнокомандувач закликав «не піддаватися на керованi провокації, гібриднi прояви паніки, зберігати спокій та об’єднуватися довкола свого війська і своїх захисників».
 
Майже в цей же час заяви зробили й очільники незаконних військових формувань ОРДЛО, повідомивши, що під підпис довели до свого особового складу відповідальність за порушення умов перемир’я. 
 
А ввечері стало відомо про телефонну розмову між президентом України Зеленським i президентом РФ Путіним. Причому звіти про зміст телефонних розмов української та російської сторін мають суттєві відмінності.
 
Зокрема, Кремль не згадав у своєму звіті обговорення питання звільнення полонених, на чому наполягав офіс президента України. Натомість наголосив на обговоренні постанови Кабміну про проведення місцевих виборів в Україні, що взагалі є втручанням у внутрішні справи нашої країни.
 
Опівночі в перші хвилини перемир’я штаб ООС оприлюднив зведення за минулу добу.
 
Зокрема, напередодні першого дня тиші збройні формування Російської Федерації, їхні найманці та посіпаки 13 разів порушили режим припинення вогню. Впродовж доби противник неодноразово здійснював як провокативні, так і прицільні обстріли.
 
Ворожу вогневу активність було зафіксовано біля Водяного, Південного, Широкиного, Пищевика, Пісків, Опитного та Лебединського.
 
На цих ділянках лінії фронту російські окупанти застосували міномети калібру 120 мм і 82 мм, гранатомети різних систем, озброєння БМП, БПЛА та стрілецьке озброєння.
 
Неподалік Щастя ворог задіяв снайперську зброю, а поблизу Авдіївки загарбники випустили три реактивнi снаряди калібру 122 мм i вели вогонь iз 82-мiлiметрових мінометів, гранатометів і великокаліберних кулеметів.
 
Також збройні формування РФ продовжували обстрілювати не тільки позиції українських захисників, а й житлові будинки. Так, 26 липня 2020 року з напрямку н. п. Яковлівка в бік Авдіївки противник застосував міномети калібру 82 мм.
 
Одна з мін влучила в дах дачного будинку, що призвело до руйнування будівлі та пожежі. Окрім цього, на подвір’ї також було виявлено дві вирви, ймовірно, від влучання мін калібру 82 мм.
 
Жертв i поранених серед цивільного населення немає. 
 
За попередню добу внаслідок обстрілу противника один український захисник отримав поранення.
 
Також неподалік Новомихайлівки ворог вдався до хитрого задуму й здійснив мінування українських позицій протипіхотними мінами ПОМ-2 за допомогою протитанкових гранатометів.
 
Такі міни виготовляють винятково в Російській Федерації, ставлять дистанційно і мають період самоліквідації від 4 до 100 годин.
 
Підступність провокації полягає в тому, що невдовзі, уже під час дії перемир’я, міна може здетонувати, а вибух розцінюватимуть як обстріл з боку українських позицій або підрив українських воїнів на власних мінах. Тобто, в будь-якому випадку як зрив повного і всеосяжного режиму припинення вогню.
 
Утім, бойовики відверто порушили гучно анонсований режим припинення вогню і після опівночі 27 липня кілька разів обстріляли позиції 36-ї Окремої бригати морської піхоти. Про це повідомив командуючий Об’єднаними силами Кравченко.