За останніх півтора місяця вакансій на ринку праці стало майже удвічі більше

28.07.2020
За останніх півтора місяця вакансій на ринку праці стало майже удвічі більше

Літо вважається не найкращим часом для пошуку роботи. Мовляв, компанії відкладають пошук нових співробітників до другої половини серпня чи осені, коли розпочинається новий бізнес-сезон.
 
Проте це літо, як і 2020 рік загалом, абсолютно не типові. 
 
Аналіз бази вакансій, розміщених на grc.ua, показує, що попит з боку роботодавців на нових співробітників відновлюється.
 
Так, у першій половині літа (з 01.06 до 14.07 включно) компаніями було розміщено на 47% більше пропозицій про роботу, ніж за аналогічний період навесні.
 
Причому активний попит спостерігається саме на представників тих професій, чия робота була неможлива або найбільш регламентована у період дії основних карантинних обмежень.
 
Скажімо, в аналізований період активніше почали шукати: домашній персонал, працівників у сфері туризму та ресторанiв, консультантів, банківських працівників, працівників у спортивні заклади;
 
Схожі тенденції спостерігаються і в розрізі активності галузей. У першій половині літа відчутно більше вакансій розмістили роботодавці з таких сфер: роздрібна торгівля, фінансовий сектор, електроніка, приладобудування, побутова техніка, комп’ютери та оргтехніка, послуги для населення (салони краси, пошиття, ремонт одягу та взуття, таксі, туристичні компанії, спортивні та фітнес-клуби, центри розваг тощо), готелі, ресторани, громадське харчування, кейтеринг.
 
У першій половині нинішнього літа, як і раніше, найбільшу кількість пропозицій про роботу розмістили для представників профсфер «ІТ, телеком» (хоча порівняно з весною позиції у цій царині дещо послабшали, а частка у загальному обсязі знизилась у межах 1-2%), «Продажі» (менеджерів iз роботи з клієнтами, продавців тощо, навпаки, почали шукати активніше, а частка у загальному обсязі зросла на 3-4%), «Маркетинг», «Банки» (частка профсфери збільшилась на 1-2%), «Адмін. персонал», «Бухгалтерія»,«Виробництво» (частка профсфери зменшилась на 1-2%), «Транспорт», «Початок кар’єри», «Будівництво».
 
Юлія ДРОЖЖИНА