У більшості пересічних громадян термін «коноплi» асоціюється з наркоманією, хоча насправді ця рослина є однією з найдавніших технічних культур людства: вироби з них відомі ще з I тисячоліття до н. е., адже міцні конопляні стебла спочатку використовували для плитіння мотузок, а згодом навчилися виготовляти з волокон тканини й одяг.
Вичавлювали наші предки з конопляного насіння й олію.
В Україні наразі вирощують коноплi на 4,5 тис. га. Нещодавно вітчизняна компанія «ТОВ «Хемптехно» створила обладнання для первинної переробки трести конопель.
Лінія дозволяє переробляти сировину різної якості, від соломи до трести, з хаотичним розташуванням їх у шарі сировини як у рулонах, так і в тюках.
На виробництво прийматимуть сировину з фермерських господарств, які мають ліцензію на вирощування конопель. Розрахункова продуктивність ЛПЛ (переробка вхідної сировини) — до 1 т/год. при потужності електрообладнання (без системи аспірації пилу) — 35 кВт.
Волокно і костриця, одержані за цією технологією, знаходять широке застосування у різних сферах сучасної промисловості: біопластик, будівельні матеріали, текстиль, медицина, військово-промисловий комплекс тощо.
«На сьогодні вже проведено успішні заводські випробування промислового зразка лінії з переробки луб’яних культур, що стало початком позитивних змін у напрямi одержання натуральної, екологічно чистої продукції з промислових конопель», — розповіли у компанії.
Ця розробка є першою українською лінією з переробки трести промислових конопель, і це — результат плідної роботи фахівців компаній «ТОВ «Хемптехно», Інституту луб’яних культур (м. Глухів) та заводу ТОВ «Украгросервіс».
Зауважимо, що останнім часом в Україні зростає інтерес до технічних конопель, i це пов’язано не тільки з розмовами про можливу легалізацію вирощування канабісу в медичних цілях, а й зi зростанням попиту на продукцію з технічних конопель.
Зазначимо, що технічні коноплі практично не мають наркотичних властивостей — із них виготовляють міцні й гіпоалергенні тканини, папір, продукти харчування, в тому числі дієтичні, медичні та косметичні засоби, зоотовари, будівельні матеріали, паливо.
На сьогодні відомо понад 25 тис. найменувань продукції, яку можна виробляти з конопель, і цей асортимент із кожним роком розширюється. Бурхливе зростання попиту на конопляну сировину стимулює агровиробників збільшувати посіви цієї культури.
Так, за останнє десятиліття загальна площа конопляних полів у ЄС зросла в чотири рази, до 43 тис. га, а світовий лідер галузі — Китай — має намір довести посіви конопель до 670 тис. га, частково замінивши ними бавовну.
Додамо, що незабаром і на Черкащині, у м. Золотоноша буде збудовано завод із виробництва та переробки технічних конопель. Ще одним плюсом у вирощуванні технічних конопель експерти називають розвиток аграрної галузі в Україні.
Урожай збирають двічі на рік, а землі потребують мінімального додаткового підживлення чи внесення добрива. Вирощування цієї культури є екологічним для чорнозему, оскільки не потребує внесення агрохімікатів.