Кременчуцьке водосховище забруднене шкідливими сполуками

24.07.2020
Вода у Кременчуцькому водосховищі забруднена вище допустимих норм фенолом, хромом, цинком, міддю, манганом.
 
Про це повідомляє Віталій Постригань, начальник Черкаського обласного гідрометцентру.
 
«Лабораторією гідрометеослужби було відібрано 36 проб води на акваторії Кременчуцького водосховища в районі Черкас на трьох створах — 2 кілометри вище міста, у межах міста та 6 кілометрів нижче міста. У кожній пробі визначалось більше 30 показників, що характеризують стан природної води стосовно норм рибогосподарського призначення», — розповідає пан Віталій. 
 
За його словами, як показують результати спостережень, поверхнева вода у районі Черкас та у створі нижче міста забруднена вище допустимих норм хромом шестивалентним до 6,0 ГДК, фенолом — до 5 ГДК, міддю — до 6 ГДК, цинком — до 4 ГДК, манганом — до 3 ГДК. 
 
«У створі нижче міста більшість хімічних сполук — на рівні 1,1 — 1,2 від значень, що були зафіксовані у створі в межах міста. У порівнянні з фоновим створом збільшились концентрації хрому, міді, цинку, фенолу в межах 1,3 — 2,0 рази», — констатує Віталій Постригань.
 
Він каже, що високі температури у поєднанні з наявністю у воді фосфорних сполук призвели до інтенсивного розмноження водоростей. Вони гниють у прибереговій смузі, а в очеретах відчувається неприємний запах.
 
За сумою головних іонів, зазначає начальник Черкаського гідрометцентру, вода у Кременчуцькому водосховищі має середню мінералізацію, за сольовим складом відповідає гідрокарбонатному класу кальцієвої групи.
 
«Узагалі вода у природному середовищі ніколи і ніде не відповідає своїй хімічній формулі Н2О. Проте стан річкової води залежить від складу ґрунтів водозбірної території, хімічного складу атмосферних опадів, а найбільше — від скидів, що потрапляють у річку від промисловості, сільського господарства та зі зливовими неочищеними каналізаційними стоками, а їх на території Черкас аж 14», — підсумовує Віталій Постригань.