«Коронавірусна» наука: як карантин ускладнив випускникам складання ЗНО

14.07.2020
«Коронавірусна» наука: як карантин ускладнив випускникам складання ЗНО

«Замаскована» абiтура.

Ні для кого не секрет, що кожен навчальний рік для випускників шкіл закінчується важливими подіями — складання ЗНО і вступ у вищі навчальні заклади.
 
 
Проте цьогорічний процес здачі зовнішнього незалежного оцінювання дещо відрізняється у зв’язку з пандемією коронавірусу. 
 
 
Складність ЗНО-2020 полягає у підготовці до нього абітурієнтів в умовах дистанційного навчання та відміні пробного ЗНО, яке, зазвичай, демонструє випускникам форму проведення іспитів. 
 
 
За словами самих абітурієнтів, не менш важливим фактором, що додав труднощів до підготовки, була відсутність точних дат проведення ЗНО. 
 
Основна сесія ЗНО-2020 стартувала 25 червня. У першому тестуванні з математики взяли участь понад 152 тисячі осіб, з української мови та літератури — 275 тисяч осіб, з англійської мови — понад 105 тисяч осіб. 
 
Із згадкою про минулий рік: жодних тобі респіраторів та дистанцій.
 
До традиційних умов допуску до здачі зовнішнього незалежного оцінювання додалися нові, що передбачають наявність маски або респіратора, в якому учасники доїдуть до пункту тестування (додаткові маски на час тестів видають на вході до пункту ЗНО) та персонального антисептика.
 
Для входу на пункт проведення ЗНО учасники мають подавати оригінал паспорта, ID-картки або іншого документа, серію та номер якого зазначено у Сертифікаті ЗНО.
 
Згідно з правилами перебування в аудиторії під час ЗНО, електронна версія ID-картки в державному застосунку «Дія» для посвідчення особи використовуватися не може. Про це повідомляє Міністерство освіти та науки України. 
 
Умови прийому до закладів вищої освіти також зазнали змін. Зокрема, 3 липня 2020 року Верховна Рада ухвалила рішення про можливість вступу для абітурієнтів iз тимчасово окупованих територій без складання ЗНО в будь-який український вищий навчальний заклад.
 
Згідно з цим, Міністерство освіти і науки спільно з Міністерством iз питань реінтеграції тимчасово окупованих територій запустило програму спрощеного вступу для мешканців iз цих територій «Тебе тут чекають». Для вступу їм потрібно скласти ДПА з української мови та історії України і третій вступний іспит (або творчий конкурс), який залежить від обраної спеціальності. 
 
Від складання ЗНО не звільняються особи з інвалідністю, діти-сироти, діти, чиї батьки перебувають у зоні ООС або отримали поранення, особи, що постраждали у зв’язку з Чорнобильською катастрофою. Для абітурієнтів цих категорій надані пільги, затверджені МОН. 
 
Ще одна коректива, яку внесла пандемія коронавірусної інфекції, полягає у неможливості проведення випускних вечорів у зв’язку з карантином. Проте більшість випускників вирішили не зраджувати традиціям i перенести урочистість на кінець літа. 
 
Крістіна ЧАГАРНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка