Намаз у Святій Софії: чому Ердоган перетворив на мечеть колиску православного християнства в Стамбулі

14.07.2020
Намаз у Святій Софії: чому Ердоган перетворив на мечеть колиску православного християнства в Стамбулі

Ая-Софія у Стамбулі. Мусульманські богослужіння розпочнуться тут уже 24 липня. (Фото з сайта zn.ua.)

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 10 липня підписав указ про перетворення собору Святої Софії в Стамбулі на мечеть.
 
 
Перед цим Державна рада Туреччини — найвища інстанція адміністративного суду цієї країни — скасувала рішення, прийняте турецьким урядом 1934 року, за яким храм став музеєм, повідомляє агенція «Франс пресс».
 
 
Підписуючи указ, президент Туреччини заявив, що мечеть Ая-Софія відчинить свої двері для прихильників ісламу вже 24 липня.

Волею султана 

Святу Софію передали представникам найвищого турецького духовенства, котрі планують розпочати там свої богослужіння, сплюндрувавши таким чином одну з найбільших християнських святинь світу. Ісламські фундаменталісти в Туреччині святкують перетворення Святої Софії на мечеть і вітають рішення турецької Держ­ради та суду про загарбання християнської святині.
 
Собор Святої Софії був побудований у VI столітті, він є символом «золотого віку» Візантії. У 1453 році, після захоплення Константинополя турками, султан Мехмед II (Фатіх) розпорядився перетворити православний храм на мечеть.
 
У 1934 році Мустафа Кемаль Ататюрк, засновник сучасної турецької держави, постановив зробити собор Святої Софії музеєм. У рік його відвідували близько 3 мільйонів осіб, це був другий за відвідуваністю музей Туреччини.
 
У Туреччині надалі зберігаються тисячі монументів Ататюрка як «батька нації». Тепер Держрада пояснила, що в майнових актах від імені Фонду Мехмеда Фатіха, названого в честь османського султана, який завоював Константинополь у XV столітті, Свята Софія була зареєстрована як мечеть, і ця кваліфікація не може бути змінена.

Символ мирного співіснування релігій розтоптано

Світ безсилий перед Ердоганом. Але намагається протестувати. Рішення Реджепа Таїпа Ердогана розкритикував голова організації «Турецька громада в Німеччині» Ґьокай Софуоглу.
 
«Софійський собор — це об’єкт світової спадщини і символ мирного співіснування релігій. Перетворити його на мечеть — абсолютно хибне рішення», — сказав він у інтерв’ю редакції RedaktionsNetzwerk Deutschland.
 
За словами Софуоглу, «Туреччину тепер засуджуватимуть як країну, яка не вміє поводитися з такою спадщиною».
 
Рішення Туреччини розкритикувала грецька міністр культури Лені Мендоні, за словами якої — це політично мотивована «відкрита провокація перед усім цивілізованим світом», бо Свята Софія — це пам’ятка всього люд­ства.
 
Заразом вона наголосила, що не має намірів втручатися у внутрішню політику Туреччини. Хоча Греція все ж пригрозила Туреччині «наслідками». Представник грецького уряду Стеліос Пецас наголосив, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган припустився «історичної помилки», вирішивши перетворити Софійський собор на мечеть.
 
29 травня, за ініціативою президента Реджепа Таїпа Ердогана, Туреччина пишно відзначила 567-му річницю взяття Константинополя, що ще більше додало олії у вогонь обурення грецького уряду, який тоді називав можливе перетворення Святої Софії на мечеть «реакційних».
 
  «Мої думки линуть до Стамбула. Я думаю про Святу Софію, і я сповнений болю», — заявив Франциск у неділю, 12 липня, під час своєї щотижневої проповіді на площі Святого Петра в Римі, цитує агенція новин «Рейтер». Варто зазначити, що турки окупували західну частину сучасної Туреччини ще до розколу християнства на східну та західну гілки, тому Свята Софія є надбанням усього християнського світу, а не лише православних.
 
Жалкує про надання собору Святої Софії в Стамбулі статусу мечеті також Франція. Про це заявив глава французької дипломатії Жан-Ів Ле Дріан. «Необхідно зберегти цілісність цього релігійного, архітектурного та історичного скарбу, який входить до списку Все­світньої спадщини ЮНЕСКО, — символу свободи релігії, толерантності та різноманіття», — зазначив міністр.
 
На думку патріарха Константинопольського Варфоломія, яку він оприлюднив за тиждень до прийняття рішення турецької Держради та суду про загарбання християнської святині, зміна статусу Ая-Софії може викликати міжнародну напруженість: «Перетворення Святої Софії на мечеть налаштує мільйони християн по всьому світу проти ісламу. Свята Софія, сакральне місце, де Схід зустрічається із Заходом, може розділити ці два світи в той самий момент, коли людство, яке страждає від смертельної коронавірусної пандемії, потребує єдності й спільних орієнтирів».
 
Предстоятель Православної церкви України Епіфаній висловив підтримку позиції Вселенського Патріарха в питанні Святої Софії та закликав молитися за Матір-Церкву. Про це він заявив під час проповіді на літургії у Михайлівському соборі Києва, повідомляє сайт ПЦУ.
 
Митрополит підкреслив особливу роль собору в історії прийняття християнства в Русi-Україні за часів святого князя Київського Володимира та зазначив, що собор Святої Софії у Константинополі для українського народу є особливим місцем, адже, згідно з літописом, саме в ньому посли великого нашого князя Володимира під час богослужіння відчули божественну присутність.
 
Раніше наміри Туреччини щодо християнської святині розкритикували також ЄС, Росія, США і ЮНЕСКО. Турецькому уряду доведеться взяти до уваги також цю думку ЮНЕСКО, у список Всесвітньої спадщини якого Св. Софія входить наразі у статусі музею.
 
Політолог Ахмет Інсел в інтерв’ю виданню franceinfo зазначає, що рішенням про ісламізацію Святої Софії Ердоган сподівається повернути собі довіру мусульманського електорату, тодi як його популярність падає на тлі економічної кризи в країні. За його словами, в Туреччині зростає вплив політичного ісламу, ідеалам якого прагне відповідати Ердоган.
 
«Це його світ. Завоювання Константинополя, Стамбула — це Свята Софія. Він виріс iз цим мусульманським ідеалом», — підкреслює експерт.