У Сербії штурмували парламент через поновлення жорсткого карантину

10.07.2020
У Сербії штурмували парламент через поновлення жорсткого карантину

Поліції силою вдалося втихомирити розгніваних сербів.

Опоненти влади не схвалюють повернення жорсткого карантину, введеного через погіршення епідеміологічної ситуації в державі.
 
 
Вучич, зокрема, оголосив про відновлення комендантської години з п’ятниці до понеділка та заплановане закриття Белграда через збільшення кількості захворювань. 
 
 
Правоохоронці застосували сльозогінний газ, коли велика група демонстрантів, приблизно тисяча осіб, у ніч на середу, 8 липня, намагалася взяти штурмом будівлю парламенту у Белграді.
 
Радикально налаштовані демонстранти прорвалися у хол будівлі парламенту, підпалили поліцейські автомобілі та сміттєві контейнери, закидали правоохоронців камінням.
 
У результаті сутичок постраждали 43 поліцейських, 17 маніфестантів, 23 особи затримано. Поліцейські силою відтіснили демонстрантів iз будинку. 
 
«Ми протестуємо, тому що наш президент вирішив скасувати режим надзвичайного стану, щоб провести парламентські вибори, а зараз він знову запроваджує карантин і ми виступаємо проти», — так пояснив мотиви протестувальникiв один iз мешканців Белграда в розмові з «Євроньюс».
 
Опозиція заявляє, що Александар Вучич використовує обмежувальні заходи для авторитарного правління.
 
Зараз очевидно, що Вучич маніпулював вірусом через вибори, і все це повернулося до нього бумерангом. Зокрема, на матч між двома найпопулярнішими футбольними командами країни «Червоною зіркою» і «Партизаном», найбільшою спортивною та фанатською подією Сербії, на яку Вучич дозволив приїхати вболівальникам.
 
Це, за деякою інформацією, спонукало до повторного виникнення коронавірусної інфекції. Вучич переміг на виборах, тому зараз пандемія вже не є настільки важливою для нього.
 
У четвер, 9 липня, президент Сербії відреагував на демонстрації в Белграді, Нові-Саді та інших містах Сербії. Вучич записав відеоповідомлення для громадян своєї країни в літаку, яким летів до Парижа на зустріч зі своїм французьким колегою Емманюелем Макроном.
 
«Дорогі громадяни, я пообіцяв вам, що ми будемо захищати мир і стабільність, незважаючи на кримінальні, хуліганські насильницькі напади, якими ми всі шоковані», — заявив Вучич.
 
Він додав, що був шокований тим, що в місті Нові-Сад у 1941 році будівля мерії не була пошкоджена під час фашистського нападу, тоді як під час протесту в середу таке сталося.
 
Опоненти уряду не схвалюють поновлення пандемічних обмежень і стверджують, що суспільство не повинно втрачати на карантинних заходах. У семимільйонній Сербії підтверджено понад 16 тисяч випадків COVID-19 та 330 летальних випадків від коронавірусу.
 
Президент Сербії вдався до відновлення карантинних обмежень через різке збільшення кількості інфекцій зафіксованих на початку цього тижня, коли станом на вівторок за попередній день було підтверджено 299 випадків зараження та 13 смертей.