Литва вслід за Латвією призупиняє трансляцію телекомпанії Russia Today

10.07.2020
Литва вслід за Латвією призупиняє трансляцію телекомпанії Russia Today

Пропагандист Кисельов є героєм численних фотожаб у мережі.

Відучора, з 9 липня, Литва припинила трансляцію телеканалів RT на своїй території через зв’язки цієї російської мережі з медіачиновником та відомим пропагандистом Дмитром Кисельовим.
 
 
Як повідомив голова комісії з питань радіо та телебачення Литви Мантас Мартішюс, загалом буде призупинене мовлення п’яти каналів мережі RT, відомого раніше як Russia Today.
 
 
«Ці канали призупиняються не через будь-які порушення, а через те, що особа, пов’язана з цими каналами, була включена до списку осіб, які перебувають під санкціями. Це пан Кисельов, який не має бути винятком», — додав пан Мартішюс, якого цитує «Радіо «Свобода». 
 
Нагадаємо, раніше до аналогічного кроку вдалася Латвія, яка 30 червня з тієї ж причини припинила поширення семи каналів RT. Рішення про заборону RT обговорюють також в Естонії. 
 
Головний редактор RT Маргарита Симоньян уже заявила, що Дмитро Кисельов не очолює Russia Today і не має жодного стосунку до телеканала.
 
«Дмитро Кисельов очолює МІА «Россия сегодня». Вони, напевно, в Google просто забили «Россия сегодня», і їм переклало Russia Today. Нічим іншим цю фантасмагоричну тупість я пояснити не можу. Russia Today очолюю я уже 15 років, від моменту його створення», — зазначила вона в коментарях російським виданням. 
 
Справді, відомий своєю антизахідною риторикою телеведучий Дмитро Кисельов не очолює RT. Він керує державною медіагрупою «Россия сегодня», до складу якої саме й входить мережа телеканалів RT (раніше — Russia Today), а також інші канали, радіостанції та сайти, сервіс новин Sputnik, інформаційне агентство Prime та медіапроєкт Inosmi.ru. Про це пише навіть російська «Вікіпедія». Медіагрупа Кисельова входить до низки провідних отримувачів державної підтримки в Росії.
 
За останні пару років «Россия сегодня» отримала від держави понад 20 мільярдів рублів (це майже 300 мільйонів доларів). Ресурси мадіагрупи є потужними пропагандистськими рупорами Кремля в усьому світі. Тому справжнім бенефіціаром RT є саме пан Кисельов. 
 
Відтак представникам РФ не залишається нічого іншого, як волати про «дискримінаційні кроки влади щодо російських медіаресурсів, спроби звільнити інформаційний простір від альтернативних точок зору». Принаймні так стверджує офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова. 
 
Але в Латвії, наприклад, не надто побиваються через втрату «альтернативних точок зору». Як наголосили в NEPLPadome (рада з питань телебачення Латвії), RT, за оцінкою латвійських органів безпеки, є найвпливовішим каналом російської пропаганди на Заході, зокрема, постійно «намагається представити Латвію як неспроможну країну». Тож виполювати пропагандистські бур’яни на своєму інформаційному полі — зовсім не «совпадєніє».