На Луганщині диверсант намагався з гранатомета підірвати цистерну з аміаком

10.07.2020
Масштабна пожежа на Луганщині поряд iз лінією зіткнення не вплинула на інтенсивність обстрілів.
 
 
Мало того, військові не виключають, що пожежі можуть бути використанi противником як прикриття для дій диверсійних груп та інших провокацій. 
 
 
Утiм Служба безпеки України вже оприлюднила інформацію про затримання диверсанта, який намагався підірвати 3,5-тонну цистерну з аміаком на території ПАО «Сіверськодонецьке об’єднання «Азот» за допомогою гранатомета РПГ-22. 
 
 
Наразі, за даними штабу ООС, разом з Державною службою надзвичайних ситуацій та Національною гвардією участь у гасінні лісових пожеж на Луганщині беруть майже 500 військовослужбовців Збройних сил України та близько 60 одиниць техніки зі складу Об’єднаних сил.
 
На засіданні Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке 8 липня проходило у форматі відеоконференції, Україна отримала гарантії безпеки для польотів цивільних повітряних суден ДСНС для гасіння пожеж на Луганщині.
 
Загалом за минулі дві доби збройні формування Російської Федерації 27 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені Мінськими домовленостями 120- i 82-мiлiметровi міномети, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети, стрілецьку зброю та безпілотні літальні апарати. 
 
На донецькому напрямку окупанти відкривали вогонь по українських захисниках iз гранатометів різних систем та стрілецької зброї поблизу Мар’їнки, Старогнатівки, Водяного, Опитного, Широкиного, Пісків. По укріпленнях українських воїнів біля Богданівки загарбники задіяли протитанковий ракетний комплекс.
 
Ще один факт збройної ворожої активності зафіксовано на Приазов’ї — поруч iз Павлополем окупанти відкривали вогонь iз мінометів калібру 82 мм, станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів. Неподалік Авдіївки противник застосовував міномети калібру 120 мм та 82 мм, а також кулемети і стрілецьку зброю. 
 
На Луганщині, поблизу Хутора Вільний та Оріхового в ранковий та особливо у вечірній час противник відкривав вогонь iз мінометів калібру 120 мм, гранатометів різних систем i великокаліберних кулеметів.
 
На підступах до Новолуганського росіяни здійснювали обстріли з мінометів калібру 82 мм, а біля Оріхового — з гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів. По оборонцях Новозванівки агресор вів вогонь iз мінометів 82-го калібру, а по її околицях — ще й iз гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. Поблизу Новотошківського окупанти застосували заборонені артилерійські системи калібру 122 мм та 120 і 82-мiлiметровi міномети. Також противник з автоматичних станкових гранатометів обстріляв наші позиції поблизу Зайцевого та задіяв БПЛА для скидання гранатометного пострілу. 
 
Окрім того, російсько-окупаційні війська з автоматичних станкових гранатометів обстріляли житлові будинки місцевих мешканців селища Зайцеве. В результаті було пошкоджено покрівлю, вікна та стіни житлового будинку. Жертв та поранених серед цивільного населення, на щастя, немає.
 
За дві минулі доби внаслідок обстрілів противника поранення отримали семеро військовослужбовців Об’єднаних сил. На жаль, один військовослужбовець Збройних сил України загинув.
Окупанти отримали адекватну відповідь від Об’єднаних сил.
 
За даними розвідки, за цей період українські захисники поранили трьох загарбників, вісьмох вбили, знищили один автомобіль типу «Тигр», бліндаж i дві самохідні артилерійські установки.
 
За даними пресслужби Міноборони України щодо обстановки в районі проведення операції Об’єднаних сил iз посиланням на дані Головного управління розвідки, починаючи з 15 червня Росія переправила бойовикам до з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ на окуповану частину українського Донбасу близько 4,5 тисячі тонн пального та понад 20 вантажівок із боєприпасами, майном військового призначення.
 
Крім того, окремими колонами через неконтрольовані Україною ділянки кордону було переміщено броньовану техніку, відновлену на ремонтних заводах російського військово-промислового комплексу, та інше військове майно.