Сюрприз від «Агробізнесу»: клуб із Волочиська несподівано захопив лідерство у першій лізі

10.07.2020
Сюрприз від «Агробізнесу»: клуб із Волочиська несподівано захопив лідерство у першій лізі

Футболісти «Агробізнесу» в гостях здолали принципового опонента й вийшли в лідери першої ліги. (Фото з сайта fcab.com.ua.)

Під час карантину, коли розглядалася можливість дострокового завершення чемпіонату в першій лізі, про зимову трійку призерів — «Рух», «Волинь» та «Минай» — не раз говорили як про майбутніх учасників УПЛ.
 
І якщо представникам цього тріо подібна риторика тішила слух, то їхні конкуренти в боротьбі за призові місця мали принципово іншу думку.

Вихід із тіні

Одним із тих, хто заперечував проти такого ходу подій та закликав до поновлення змагань, був і головний тренер «Агробізнесу» Олександр Чижевський.
 
«Зараз львів’яни є лідерами, а ми йдемо шостими. Але у разі нашої перемоги в 20-му турі ми їх обійдемо в турнірній таблиці. Так чому ми повинні без боротьби подарувати «Руху», «Волині» і «Минаю» місце в прем’єр-лізі?» — під час коронавірусної паузи говорив очільник команди з Волочиська.
 
Щоправда, одразу після рестарту чемпіонату, наприкінці червня, «Рух» та «Агробізнес» провести свою дуель не змогли. На заваді став коронавірус, який виявили у кількох гравців львівської команди.
 
Так само цей вірус завадив «рухівцям» минулої суботи провести й поєдинок 22-го туру проти запорізького «Металурга», понад десять футболістів якого отримали позитивний коронавірусний тест. Хай там як, а свій перший із двох перенесених поєдинків львівський колектив зіграв минулого «мід-уїку».
 
Перед зустріччю з «Агробізнесом» «Рух» уже не перебував на вершині турнірної таблиці, проте на той час за ним усе ще зберігався статус прихованого лідера перегонів: із двома матчами в запасі команда 32-річного головного тренера Івана Федика мала чотириочкове відставання від першого місця.
 
Утім зберегти свій статус  фаворита після побачення з «Агробізнесом» «рухівцям» не вдалося. Натомість, здобувши перемогу у Винниках, куди, до слова, на час карантинних обмежень знову повернувся «Рух», на чільну позицію в першому дивізіоні вийшли підопічні Чижевського.
 
«У другому таймі ми повністю переграли «Рух». Мені дивно, що ми грали у футбол, а «Рух» — ні. Фізичні кондиції моїх підопічних були кращими, попри те, що опонент, на відміну від нас, на вихідних не проводив свій календарний матч», — зазначив головний тренер «Агробізнесу».
 
За словами Чижевського, його підопічні на важливу гру вийшли з великим бажанням довести, що їм під силу зайняти призове місце. При цьому ніякого психологічного тиску вони не відчували, оскільки завдання за будь-яку ціну потрапити за підсумками сезону в УПЛ перед командою не стоїть.
 
Принаймні так у команді з Волочиська говорили під час затяжної коронавірусної паузи.
 
Тоді почесний президент «Агробізнесу» Олег Собуцький переконував: «У цьому сезоні планів виходу до прем’єр-ліги у клубу немає. Тому що спочатку нам потрібно привести до ладу стадіон, адже ми хочемо грати для наших уболівальників, створити необхідну інфраструктуру, а вже потім думати про елітний чемпіонат».
 
Тож, можливо, саме цей факт і дозволяє команді Чижевського легко і невимушено почуватися на старті другої частини сезону, в якій вона демонструє стовідсотковий результат.
 
Натомість для «Руху» та його президента Григорія Козловського вихід до еліти — справа принципова. Спеціально на другу частину чемпіонату до тренерського штабу команди запросили досвідченого наставника Мирона Маркевича, який як консультант узявся допомагати також новопризначеному Федику.
 
Щоправда, у проведених після рестарту турніру двох поєдинках підопічні цього тандему здобули лише один бал, що аж ніяк не кореспондується з їхніми «прем’єрліговими» амбіціями. 

Стимули для конкурентів

Цікаво, що новий співвласник львівських «Карпат» Олег Смалійчук виказав припущення, що «Руху» за підсумками сезону «прем’єр-ліга не світить». Подейкують, що «біло-зелені», попри озвучені фінансові проблеми, котрі змусили їх знятися з чемпіонату країни, навіть роблять спроби стимулювання суперників-«рухівців», аби ті відбирали у них очки. Про це президенту «Руху» розповів спортивний директор «Минаю» Михайло Кополовець, до якого, начебто зверталися з подібною пропозицією представники «біло-зелених».
 
«Ви заявляєте, що у вас немає 1,5 мільйона гривень для виїзду на матчі, але ви готові давати по 500 тисяч тим, хто обіграє «Рух». Це нормально? Ви клуб довели до банкрутства. Горе-керівництво «Карпат» вбило багаторічну історію і традиції «зелено-білих». Тепер узялися за «Рух». Цим «фахівцям» хочу сказати публічно, що ніколи і ніхто не знищить наш клуб», — наголосив Козловський.
 
Щодо самих «Карпат», то після їх­ньої відмови продовжувати спортивну боротьбу в елітному дивізіоні існує ймовірність того, що вони втратять професіональний статус. У четвер КДК УАФ розглядав історію з неявкою «Карпат» на останні два матчі прем’єр-ліги й повинен був вирішити, понизити їх до першої ліги чи взагалі позбавити профі-рангу. 
 
«Я попереджав, що в нас будуть радикальні зміни. Якщо пройтися по Львову, попитати уболівальників, то 90% із них підтвердять, що нам краще почати з нуля, перестати бути заручниками ситуації, коли два співвласники між собою навіть не спілкуються. «Карпати» не повинні залежати від чийогось фінансового або емоційного стану. «Карпати» вищі за будь-яку особистість», — так Олег Смалійчук бачить майбутнє колоритного представника львівського футболу.