На Івано-Франківщині незаконно «лікували» людей від наркоманії та алкоголізму

08.07.2020
На Івано-Франківщині незаконно «лікували» людей від наркоманії та алкоголізму

У приватних будинках в Івано-Франківську та в селі Угринів під приводом реабілітації розмiщували осіб iз наркотичною чи алкогольною залежністю, незаконно та примусово утримували їх упродовж певного періоду часу та «лікували» за гроші, отримані від близьких родичів, повідомляє поліція області, яка викрила ці заклади та припинила їхню роботу.
 
 
Керівники даних «реабілітаційних центрів» не мали дозвільних документів на таку діяльність і жодного стосунку до медичної сфери.
 
 
У закладах перебувало майже чотири десятки осіб iз різних областей України. З власної волі залишити центр пацієнти не могли, оскільки перебували під постійним наглядом персоналу.
 
 
Проживали «пацiєнти» в кімнатах по кілька осіб в умовах казарменого стану. Лише інколи їх випускали у двір. Усі документи, які були у «пацієнтів», відбирали і зберігали без доступу. Дзвінки та розмови по телефону також контролювали. 
 
 
Під час обшуків у «реабілітаційних центрах» правоохоронці вилучили установчі документи, штампи та печатки підприємства, документацію на осіб, які проходили «реабілітацію», а також інші речові докази протиправної діяльності — розписки пацієнтів, договори про надання послуг та умови оплати, гроші, комп’ютерну техніку тощо. 
 
Заступник начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Володимир Яцюк розповів, що загалом незаконно утримували близько сорока людей.
 
 
Серед організаторів діяльності майже не було місцевих. Вони винаймали приватні будинки, маскували це під благодійну діяльність, дозволу і жодних документів на роботу “реабілітаційних центрів” не було. Так само там не було медичних працівників.
Зловмисники вербували осіб, які займалися домовленістю телефоном, обговорювали деталі, вартість. Людей, які «лікувалися» в центрі, вони забирали з дому, частіше вночі.
 
 
У потерпілих забирали засоби зв‘язку та документи, жодного контакту із зовнішнім світом вони не мали. Інколи до них застосовували фізичну силу.
 
 
Викрити центр вдалось, оскільки один з чоловіків втік і звернувся до поліції, повідомивши, що вночі його незаконно забрали з дому і закрили.
 
 
Заклади на території області існували понад рік. У них був розподіл ролей: охоронці, волонтери, які розповсюджували брошури та візитівки. «Лікування» коштувало в середньому 8-15 тисяч гривень, залежно від умов утримування та способу «лікування».  
 
 
У незаконному позбавленні волі людини (ч. 3 ст. 146 ККУ) підозрюють групу чоловіків віком від 30 до 40 років, вихідців зі східних областей, які мешкали в Івано-Франківській області. Поліція встановлює інших осіб, причетних до вказаної незаконної діяльності. Їм загрожує від 5 до 10 років в’язниці.
 
 
Щоправда, просто закриттям незаконних центрів подолання залежностей масштабну проблему наркотичного й алкогольного одурманення людей не можна вирішити. Й існування таких закладів означає лише те, що держава не змогла створити умов для діяльності достатньої кількості законних реабілітаційних центрів.
 
Євген МИЦЬ