Складна розМОВА: вивчення іноземної як спосіб пізнання себе і світу

08.07.2020
Складна розМОВА: вивчення іноземної як спосіб пізнання себе і світу

Оксана Кірякіна: "Мови допомагають ширше побачити світ".

Оксана Кірякіна знає і вільно спілкується п’ятьма мовами: англійською, італійською, іспанською, українською та російською.

 

За освітою вона філолог та викладач.

 

Вивчати мови почала ще у шестирічному віці, проте запевняє, що  вивчити мову можна самостійно і в домашніх умовах, а почати при бажанні можна коли завгодно, головне —  зробити перший крок.

Зараз дівчина працює у міжнародній авіакомпанії, щодня комунікує з людьми з різних куточків світу, а у вільний час викладає мови тим, хто хоче опанувати нові знання

 

. Ще зі студентських років почала працювати вчителькою англійської і розробила «свою, власну» методику вивчення мови, якою поділилася із читачами «УМ».

На сьогодні дівчина побувала у 15  країнах світу, вивчала культуру Японії, навчалася за обміном в Іспанії... Отже, можливості, які надають знання мов, комунікація, уроки, та чи варто на сьогодні 5 років вчитися на філолога —  теми нашої розмови з Оксаною. 

Навіть лежачи на дивані, можна вивчати і практикувати мову

— Оксано, як показує час, карантин став не лише ізоляцією, а й можливістю отримати нові знання. З чого варто почати людині, яка ніколи не вивчала мову і вирішила вчитися у домашніх умовах?
 
— Спершу просто почніть. Почніть думати, що хочете покращити свої знання або вивчити нові слова, нові правила. Вже тоді з’явиться мотивація щось шукати онлайн чи взагалі навчатись. Для тих, хто хоче вивчати мову з нуля, я б радила знайти улюблену іноземну пісню, її текст та перекласти кожне слово. Можна використати всім відомий гугл-перекладач (для буденних справ і початкового рівня його цілком достатньо) для перекладу і також вимови, прослухавши декілька разів — легко повторити необхідне слово. Вже потім можна так зробити і з улюбленим фільмом чи серіалом, так ви не тільки проведете час із користю, а й отримаєте задоволення від процесу.
 
— На початкових етапах завжди трапляється розчарування, бо щось не вдається, спіткає лінь. Які найдієвіші методи у боротьбі з цим?
 
— У мене немає чітких інструкцій, як боротись із лінню чи прокрастинацією, але одне точно можу сказати — навіть лежачи на дивані, можна навчатись. Знайдіть те, що вам цікаво — зробіть ваше хобі уроком вивчення іноземної мови, об’єднайте дві сфери інтересів в одну. Наприклад, вам подобається живопис — знайдіть те, що пов’язано із живописом країни, мову якої ви хочете вивчати. Нехай це буде картина — перекладіть те, що ви бачите, слово за словом, повторіть ці слова щонайменше сім разів, попрактикуйте вимову, і вуаля — ваш перший урок пройшов вдало. І так можна зробити із будь-яким вашим захопленням, головне — шукайте натхення.
 
— Якщо ви дійсно поставили собі за мету опанувати  мову — докладайте зусиль  Які поради даси людям, котрі хочуть на побутовому рівні «прокачати» розмовну мову?
 
— Практика, практика і ще раз практика. Немає нічого кращого, ніж практика. Здається, ніби знаючи слова і правила, буде легко почати розмовляти чи розуміти все, що вам говорять, — це не так. Для того, щоб швидше подолати цей бар’єр, необхідно якнайбільше слухати різноманітні діалоги, спостерігати за особливостями вимови певного середовища, а ще краще знайдіть партнера, з яким вам буде комфортно «розговоритись». Ви можете практикуватись хоч на родичах, навіть якщо вони вас не розуміють, адже такий досвід дасть вам можливість подолати страх невдачі при «живому» спілкуванні. Також дієвим способом є — відома для ораторів та акторів —  практика перед дзеркалом! Головне —  зробити перший крок!
 
— Як би ти склала програму для людини, яка вивчає мову у домашніх умовах: скільки часу варто виділити на читання, слухання та виконання вправ?
 
— Як на мене, не можна чітко виділити час для сприйняття інформації та її засвоєння. Оскільки кожна людина має свій власний темп, для кожного «студента» засвоєння та вдосконалення певних навичок займатиме різний період. Тому й існують пробні заняття та вступні тести. Саме за допомогою цих результатів викладачі складають індивідуальний план, зауважують, чому слід більше приділити увагу під час уроку, а що залишити на самостійне опрацювання. Загалом, один урок (година— півтори) включає в себе різні аспекти, і знову ж таки  викладач розподіляє час, враховуючи навички студента. Сучасні школи концентруюють свою увагу саме на «практиці» студента — більше візуалізації, більше інтерактивних занять та подача матеріалу на основі «практики» (спочатку побачив, почув, зрозумів, а потім записав правило).
 
— Які ресурси вважаєш найефективнішими і можеш порадити? Можливо, книги, сайти?
 
— В епоху «онлайн життя» йдемо шукати допомогу та поради в інтернет. Хоч би як банально це звучало, але саме в інтернеті зараз надзвичайно багато різних тренінгів, навчальних ігор, різноманітних «челенджів» на вивчення мов. Достатньо лише надрукувати у пошуку потрібні слова, такі як learn language online for free («вивчити мову онлайн бекоштовно»). На ютубі та в інстаграмі можна знайти реальних викладачів, які завантажують свої уроки безкоштовно. В залежності від рівня, смаків та уподобань ви зможете знайти саме те, що вам потрібно. Для практики спілкування із реальними людьми можете зараєструватись на сайті Іtalki. Цей сервіс пропонує як платні курси, так і навчання «за бартером» —  обмін знаннями. Як це працює: у своїй анкеті зазначаєте, якими мовами ви володієте, чи маєте якісь навички і готові когось навчати в обмін на вивчення та практику мови. Система видає вам осіб, котрі можуть вам допомогти — і тоді ви вже шукаєте саме того «викладача». Також, у смартфони можна закачати такі додатки як Simple, Duo Lingvo, Busuu —  на перших етапах там є безкоштовні уроки. 
 
Під час навчання у Барселоні.

Мені завжди хотілось вільно розмовляти із героями фільмів їхньою мовою

— На твою думку, чи реально без ресурсів, коштів, у домашніх умовах опанувати мову?
 
— Тут я використаю гасло відомого бренду Impossible is nothing («неможливе можливо»). Мені завжди подобалася ця фраза. Вона мене надихає. Тому, якщо ви дійсно поставили собі за мету опанувати нові навички і здобути нові знанння — докладайте зусиль, і я впевненна, що все вдасться!
 
— Які можливості особисто для тебе відкрило знання мов? І з чого починала саме ти?
 
— Як, напевно, і більшість людей 25+, починала вчити англійську у школі, ходила на додаткові заняття, до репетиторів.  Я пам’ятаю, десь у віці семи-восьми років, страшенно не хотіла йти на заняття, адже було літо, класна погода і друзі на вулиці. Вже у середній школі ставлення до вивчення іноземної мови змінилося. Насправді, не можу сказати точно, чи це вплив англомовних (та й іспаномовних) серіалів про далекі америки та британії, чи завчасне «доросле рішення».
 
Але я чітко пам’ятаю, що мені завжди хотілося вільно розмовляти з героями фільмів їх­ньою мовою. Для мене іноземна мова — це крок до пізнання світу, руйнування бар’єрів, відкриття себе. Так, саме відкриття себе. Існує гіпотеза, що мова (та розвиток мовного апарату) впливає на розвиток нашої особистості, і що людина, яка володіє багатьма мовами, сприймає себе та відкривається іншим по-іншому, коли говорить певною мовою. Не секрет, що у різному соціумі ми поводимося по-різному, але саме мова стимулює та моделює наші дії. Тому якщо ви, вивчаючи іспанську, раптом захотіли навчитися танцювати фламенко — знайте, це ваша «іспанська особистість».
 
Оксана Кірякіна у Країнi Східного Сонця 
вивчала культуру та побут японцiв.

Спілкування із людьми в іншій країні допомагає нам усвідомити важливість саморозвитку

— Чи радиш отримувати сьогодні філологічну освіту?
 
— Багато сумнівів виникає у головах абітурієнтів:  передусім, чи варто витрачати чотири роки на те, щоб вивчати мову, якщо можна наздогнати це потім? Насправді ж навчання на факультеті іноземних мов — це не просто вивчення мови: нові слова та правильна побудова речень. Саме на факультеті ви вивчаєте походження мови, історію її розвитку на тлі історичних подій, вплив суспільства на становлення мови, і навпаки — як мова творила націю, піднімала національний дух та давала надію у скрутні часи. Саме тут ви дізнаєтесь про мистецтво перекладу, зануритесь у аналіз текстів та навчитесь «читати між рядків». Філологія навчає терплячості, виховує рівновагу та привчає до скрупульозної праці з деталями. Якщо ви захоплюєтесь книжками, фантастичними історіями, людьми, які говорять різними мовами, письменниками — ви знаєте, що обрати.
 
— Чи опомогли тобі подорожі та навчальні програми за кордоном краще опанувати мову?
 
— Без сумніву, так! Ціл­ком погоджуюсь із висловом, що найкраща освіта — це подорожі. Саме знайомство, спілкування та час, проведений із людьми в іншій країні, допомагають  нам усвідомити важливість саморозвитку, надихають на пізнання людей і країн та руйнування стереотипів, переосмислення ставлення до світу. Саме завдяки подорожам я зрозуміла всю важливість правильної інтерпретації жартів, висловлювань, а також важливість сприйняття людей такими, якими вони є. Бути іноземцем в якійсь країні — нелегко, деколи незрозуміло і некомфортно.
 
Але водночас саме завдяки перебуванню в іншомовному середовищі та комунікації ти розумієш, наприклад, чому японці замість «ні» говорять «можливо», а іспанці живуть за принципом «спокійно» (calma) та ніколи не переймються дрібницями. Недарма вважають, що англійська мова має безліч діалектів, і кожен іноземець, хто володіє англійською — доказ. Як і кожна людина —  унікальна, іноземна мова отримує своє індивідуальне забарвлення від кожного із нас. Саме за допомогою «спільної» мови ми робимо світ кращим. Тому не бійтесь навчатися і не забувайте подорожувати, звісно,  коли це стане можливо.