«Ми в ефірі»: особливі діти зможуть випробувати себе у ролі ведучих

07.07.2020
«Ми в ефірі»: особливі діти зможуть випробувати себе у ролі ведучих

Проєкт «Ми в ефірі» ламає стереотипи. (Фото надане НСЖУ.)

Стартував культурно-мистецький проєкт «Ми в ефірі», який є першим у своєму роді у сфері інклюзивного аудіовізуального мистецтва.
 
 
«Ексклюзивом проєкту є те, що в ролі телеведучих упродовж кожної телепрограми виступатимуть винятково діти-митці з інвалідністю різних вікових категорій із різноманітних куточків нашої країни, зокрема діти-переселенці зі сходу України. Великим доповненням доступності проєкту стане його переклад жестовою мовою. Цей проєкт є і дитячим, і для дітей, та інклюзивним одночасно» — розповіла керівник проєкту Діна Ібрагімова.
 
Реалізують задум ГО «Громадське дитяче інтернет-телебачення» і радіо «Веселка TВ» за підтримки Українського культурного фонду в рамках Програми «Інклюзивне мистецтво».
 
«Ця програма та такі проєкти, як «Ми в ефірі», ламають стереотипи. Ми спільно робимо наше суспільство цивілізованішим, ми спільно втілюємо мрії в життя», — зазначила начальниця проєктного відділу Українського культурного фонду Тетяна Лишневець. 
 
У рамках проєкту буде створено три повноцінні дитячі пізнавальні телепрограми, хронометражем 12-15 хвилин кожна. Загальна кількість учасників складатиме понад 30 осіб. 
 
«Проєкт «Ми в ефірі» заснований на принципі: «не залишити нікого осторонь». Цей принцип нагадує принципи справедливості та рівності, що були включені в укладені урядами угоди на Всесвітньому саміті та дозволяють нам відбудовувати різноманітне та інклюзивне суспільство в Україні», — зауважив представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Пабло Матеу на пресконференції у Національній спілці журналістів України.
 
«Я мріяла бути телеведучою, але, зазвичай, ти чуєш відмову. Тому коли мені запропонували спробувати себе в ролі телеведучої — це був дуже приємний сюрприз. Дійсно, цей проєкт здійснює мрії!» — поділилася своїми враженнями Таня Антоненко.
 
«Сьогодні в журналістиці немає стандартів, яким повинен бути ведучий або ведуча, та немає стандартів, як вони повинні говорити, поводитися, виглядати тощо. Навпаки, зараз цінується індивідуальність — це просто золото та капітал. Ваша особливість — це саме те, що ви можете дати тим, у кого її немає», — звернулася до безпосередніх учасників проєкту перший секретар НСЖУ Ліна Кущ. 
Проєкт триватиме до 21 серпня. Вільний доступ до створених телепрограм забезпечуватиметься засобами медійного простору.