Чий кругляк: влада не визнає звинувачень у «сірому» експорті необробленої деревини

07.07.2020
Чий кругляк: влада не визнає звинувачень у «сірому» експорті необробленої деревини

Державне агентство лісових ресурсів України звинувачують у «сірому» експорті необробленої деревини.

Державне агентство лісових ресурсів України спростувало звинувачення у «сірому» експорті необробленої деревини.
 
Й офіційно повідомило, що жодне з державних підприємств лісової галузі не реалізовує за межі України ділову деревину в необробленому вигляді (лісу-кругляку). 
 
«З огляду на викладене, відео, яке з’явилося в мережі інтернет, з нібито необробленою деревиною в Чернівецькій області, є маніпулятивним і дискредитує діяльність Держлісагентства, — йдеться на сайті відомства. — Варто зазначити, що через територію Чернівецької області проходять транзитні маршрути, в тому числі залізничні в Румунію. Тому, ймовірно, що лісоматеріали, які були зняті в Чернівцях, перевозили транзитом із Республіки Білорусь до сусідньої держави». 
 
Тим часом екскерівник Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов заявляє: деревину таки масово вирубують і, ймовірно, не зовсім законно продають. Така ситуація є однією з причин масштабних повеней у Західній Україні, — не лише надмірна кількість опадів, а й вирубування лісів.
 
«Мене лякає один момент: усі говорять про повені, але перші особи заявляють, що в цьому винна лише злива. Вони намагаються обійти тему масштабної вирубки лісу. Мовляв, природа, що ж ви хочете, з ким не буває. Це сказав особисто прем’єр-міністр — людина, яка працювала в Івано-Франківській області, він очолював Бурштинську ТЕЦ і бачив обсяги вирубки. Невже в нього немає радників, які б до нього прийшли і показали супутникові знімки? — заявив Фірсов в ефірі одного з телеканалів. — Коли я працював в екологічній інспекції, ми взяли собі вирубки лісу за пріоритет. Ми порахували, що за останні три роки тільки офіційні збитки, які зафіксовані Державною екоінспекцією, склали понад півмільярда гривень. Реальні суми значно, значно більші: можна множити на 5, на 7, може, й на 10».
 
Як повідомляла "УМ", після повені у Карпатах звідти знову вагонами почали вивозити ліс.