Справи Порошенка: протистояння прокурорів і нардепів від «ЄС» у суді сягнуло найвищого градусу напруги

03.07.2020
Справи Порошенка: протистояння прокурорів і нардепів від «ЄС» у суді сягнуло найвищого градусу напруги

Підтримати Петра Порошенка в суді традиційно прийшли нардепи від «ЄС» i тисячі прихильників. (Фото з «Фейсбук»-сторiнки Ірини Геращенко.)

Перший день липня видався важким для колишнього президента Петра Порошенка, який стверджує, що є фігурантом 24 кримінальних проваджень.
 
 
Спочатку лідер партії «Європейська Солідарність» із тисячами своїх прихильників та депутатським «десантом» традиційно прийшов на допит до Державного бюро розслідувань.
 
 
А вже за пару годин пішки, на чолі колони прихильників, попрямував до Печерського райсуду столиці, де Порошенкові досі ніяк не можуть обрати запобіжний захід.
 
 
Пристрасті навколо експрезидента вже досягли максимуму: прокурори вважають, що підозрюваний нібито тисне на обранців фракції «ЄС» і ледь не змушує підтримувати його в суді, тоді як обурені цим закидом нардепи не підбирали слів, назвавши прокурорів «шавками Венедіктової».

Компас, який вказує на ворогів України

Зауважимо, що сам Петро Олексійович заявив, що за всіма кримінальними  провадженнями проти нього нібито стоїть офiс президента або особисто очільник країни Володимир Зеленський. Мовляв, його наступник таким чином хоче «сховатися і відволікти увагу за димовою завісою».
 
На думку Порошенка, влада Зеленського використовує такий сценарій, щоб «подолати фобії, які існують в офiсі президента, фобії щодо подій в Україні», щоб відволікти увагу від реальних проблем, які постали перед державою. 
 
В одному з інтерв’ю Порошенко наголосив, що йому дуже сподобалась аналогія, що «компас, який вказує на ворогів України, у Зеленського потрапив у якесь дивне магнітне поле, почав дуже швидко крутитись і показувати для нього неправильний напрямок».
 
До речі, у самому ДБР лишилися незадоволеними спілкуванням із Порошенком під час допиту. Так, начальник відділу Головного слідчого управління ДБР Вадим Приймачок пізніше обурився, що п’ятий президент відмовився давати показання слідчим.
 
«Порошенко прийшов до слідчого ДБР для проведення допиту як підозрюваного. Він відмовився від дачі показань по суті пред’явленої підозри, також йому вручали повістки на допит на інші дати, але він у присутності понятих відмовився отримувати вказані повістки», — сказав пан Приймачок уже після того, як нардеп пішов до суду. 
 
І додав, що захиснику Порошенка вручили копію клопотання про продовження терміну досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо колишнього президента і ексзаступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.
 

Приниження від «шавок» 

Уже під час виступу в Печерському суді Петро Порошенко не шкодував критичних і дошкульних слів на адресу генпрокурорки Ірини Венедіктової. Мовляв, вона нібито боїться за свою подальшу долю через президента Зеленського.
 
«У глибині душі пані Венедіктова погоджується з Рябошапкою (колишній генпрокурор, який відмовився підписувати підозру щодо Порошенка, вважаючи її «юридичним трешем». — Ред.), але, будучи залежною від президента Зеленського, вона боїться за свою подальшу долю. Зніміть iз неї цей тягар, відведіть її. Шануйте і поважайте жінку», — пафосно заявив Петро Олексійович. 
 
І знову традиційно звернувся в суді до свого наступника на Банковій: «Я хочу звернутися до пана Зеленського і пані Венедіктової і хочу повторити тезу: «Ми вас не боїмося. Замахнулися — бийте. Не відкладайте, не бійтеся. Треба запроторити за ґрати — запроторюйте».
 
Захист Порошенка клопотав про відвід групи прокурорів у справі призначення Семочка, але головуючий суддя Сергій Вовк відмовив стороні захисту в цьому.
 
Щодо прокурорів, то вони «у боргу не лишилися» й попросили долучити до матеріалів розслідування відомості про вплив Порошенка на нардепів партії «ЄС». Ці закиди одразу підвищили градус напруги в судовій залі, а слова одного прокурора перебили присутні обранці. 
 
Зокрема, депутатка Ірина Геращенко наголосила: «Ми незалежні депутати, це ви — шавки Венедіктової. Це приниження... За нас голосували мільйони людей, це неповага до виборців. Це що таке? Ми хочемо свідчити про нашу незалежність. На нас ніхто не тисне!».
 
Відтак нардепи планують свідчити про злочинні заяви прокурора і проситимуть внести ці відомості в ЄРДР та розслідувати заангажованість прокуратури. На думку пані Геращенко, «неправдиві слова прокурора можуть свідчити про те, що Порошенку інкримінуватимуть ще й тиск на нардепів». Тому депутатка попросила зафіксувати в суді заяву про злочин. 
 
У свою чергу, Порошенко заявив, що це злочинна дія: «Це політичний вплив і дискредитація політичної сили. Втручання у політичну діяльність. Його треба відвести, цього негідника, і він не має права втручатися в політику». 
 

До зустрічі за тиждень на тому ж місці й у той самий час 

Утім далі словесної перепалки справи в суді того дня не пішли. Сторона обвинувачення просила суд обрати Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання у межах строку досудового розслідування на вiсiм днів: до 10 липня.
 
І хоча саме 10 липня закінчується термін розслідування справи щодо Порошенка, у прокурорів уже є клопотання про продовження термінів розслідування до шести місяців, яке окремо має розглянути Печерський райсуд.
 
Утiм скандально відомий суддя Вовк уже вдруге не зміг обрати запобіжний захід Порошенку й оголосив перерву в засіданні до 11-ї години 8 липня.
 
Суддя взяв перерву для виклику до суду понятих, які були присутні під час вручення Порошенкові підозри. Адже захист Порошенка досі заперечує, що підозра була йому вручена.
 
Тож, вийшовши з будівлі суду, Петро Порошенко традиційно звернувся до тисяч своїх прихильників, які чекали на нього на вулиці Володимирській: «Дякую всім, хто сьогодні зібрався підтримати мене під будівлею ДБР, а згодом — під Печерським судом. Разом ми — патріотичні, потужні, сильні українці — створюємо альтернативу некомпетентним, безглуздим новим обличчям, які сповідують принцип «какая разница». Ми точно переможемо, бо з нами — сила!».
 
Отже, вже 8 липня «далі буде»...