Співвласники львівських «Карпат» не можуть домовитися про спільне фінансування клубу

03.07.2020
Співвласники львівських «Карпат» не можуть домовитися про спільне фінансування клубу

Через фінансові проблеми львівські «Карпати» можуть достроково завершити нинішній чемпіонат країни. (Фото з сайта fckarpaty.com.)

Ознаки нездужання львівських «Карпат» можна було помітити ще до того, як вони потрапили на дно турнірної таблиці нинішнього чемпіонату країни.
 
 
У попередні роки знаний львівський клуб не раз наближався до небезпечної зони.
 
 
Торік ситуація виглядала майже критично, однак право залишитися в прем’єр-лізі «біло-зелені» відвоювали у стикових матчах із третьою командою першої ліги.
 
Утім цього разу рятівне коло поруч з «карпатівцями» навряд чи знайдеться. При цьому прощання з елітою може настати значно раніше, ніж завершиться сам чемпіонат. При цьому точкою неповернення називається наступний «уїк-енд». У випадку, коли вдруге за тиждень «Карпати» проігнорують поєдинок з «Маріуполем», на них чекає суворе покарання від УПЛ — виключення зі змагань.
 
Відзначимо, що 1 липня команда Романа Санжара мала зіграти з приазовцями перенесений поєдинок 24-го туру, який не відбувся наприкінці травня через спалах коронавірусу в львівському клубі. Однак напередодні гри у «Карпатах» заявили, що не мають фінансової можливості прибути на зазначений матч.
 
Дирекція УПЛ прийняла цю інформацію до відома, передала її на розгляд до дисциплінарного комітету УАФ і нагадала «Карпатам» норму Регламенту, котра свідчить, що після двох неявок на матч без поважних причин команду автоматично виключають зі змагань.
 
У суботу, за календарем, у «Карпат» іще одне рандеву з маріупольським клубом.
 
Через погану ситуацію з коронавірусом у Львові обидва протистояння «біло-зелених» із приазовцями були розписані на Маріуполь. Тож на «біло-зелених» очікував тривалий виїзд. Однак, як повідомив виконавчий директор «Карпат» Ростислав Ящишин, у клубу на це немає фінансів.
 
Нагадаємо, що не так давно у львівського клубу з’явився новий власник. Управління клубом від Петра Димінського перейшло до Олега Смалійчука. Проте з’ясувалося, що у «Карпат» є й інший співласник, який не поспішає виходити на зв’язок зі своїм новим компаньйоном і не має особливого бажання фінансувати клуб, як ідеться в договорі про співпрацю.
 
За словами виконавчого директора «біло-зелених», Смалійчук готовий виконувати винятково 50% своїх фінансових зобов’язань, але цього недостатньо для елементарного функціонування «Карпат».
«Не секрет, що в клубу були тривалі фінансові труднощі, ми рік виживали без фінансування.
 
Зараз у «Карпат» буквально немає власних ресурсів та резервів для продовження життєдіяльності, всі можливі варіанти вичерпані. Необхідна солідна дотація, адже карантинні форс-мажори ніяким чином не можна було передбачити під час формування і так урізаного та скромного бюджету», — пояснив Ящишин.
 
Тому новий інвестор «Карпат» і закликає до конструктивного діалогу партнерську компанію, котрій належить друга частина прав на львівський клуб. Якщо інший співласник (а ним, подейкують, може бути мільярдер Ігор Коломойський) не готовий вкладати гроші в «біло-зелений» клуб, то, як свідчить Ящишин, Олег Смалійчук готовий викупити у нього другу частину акцій «Карпат». 
 
Утім, за словами мера Львова Андрія Садового, котрий заявив, що місто зацікавлене в тому, аби «Карпати» продовжили виступати в прем’єр-лізі, співласники «біло-зелених» досі не вийшли на зв’язок задля обговорення майбутнього клубу.
 
Про необхідність підтримати «Карпати» заявили у Львівській облдержадміністрації. Її очільник Максим Козицький закликав відповідальний місцевий бізнес підставити плече «біло-зеленим». «Клуб «Карпати» й місто Львів — нероздільні речі.
 
Разом із досягненнями команда переживала й непрості часи. Але клуб був завжди, він повинен вистояти й залишитися», — заявив Козицький.
 
Одним із перших на його заклик відреагував Григорій Козловський — власник львівського колективу, котрий виступає у першій лізі. «Президент «Руху» Григорій Козловський як палкий уболівальник львівського футболу, людина, яка свято шанує футбольні та українські традиції, готовий у черговий раз простягнути руку допомоги «зелено-білим».
 
Григорій Козловський готовий покрити всі витрати «Карпат» на виїзні матчі, що залишилось зіграти у цьому сезоні. Якщо керівництво «левів» готове прийняти фінансову допомогу, просимо звернутись до нашого клубу й надати банківські реквізити», — йдеться в офіційній заяві «Руху».
 
Власне, після придбання своєї частини акцій «Карпат» Смалійчук попереджав, що на клуб чекають непрості часи. За словами Ящишина, його новий шеф наразі розглядає два сценарії розвитку подій: купівля другої частини активів клубу у компаньйона або ж нова угода про спільне фінансування.
 
Утім не виключено, що на «Карпати», як було й з іншим футбольним проєктом, котрий прямо стосувався Ігоря Коломойського, — «Дніпром», може очікувати повне «обнулення». Тобто старий клуб визнають банкрутом, а на його місці з’явиться новий проєкт — з дещо видо­зміненою назвою і новою структурою власників. За таких умов розпочинати своє сходження до еліти новим «Карпатам» доведеться з аматорів.
 
Яким же шляхом у майбутнє піде колоритний представник міста Лева, стане зрозуміло зовсім скоро. Поки ж у «Карпатах» активно прощаються з досвідченими виконавцями й награють молодих вихованців власної академії.