У Смілі медики пікетували міськраду через борги із зарплати: не отримують кілька місяців

01.07.2020
У черкаському місті Сміла, яке взимку замерзало без опалення, знову неспокійно. Цього разу міську раду пікетують обурені медики, які вимагають виплатити їм борги з зарплати за минулі місяці. А це — 2 мільйони 600 тисяч гривень.
 
Коли після протесту разом iз дев’ятнадцятьма депутатами вони зайшли до приміщення міської ради з вигуками «Ганьба», міський голова Олексій Цибко заявив, що проводити сесію не готовий, і вийшов геть.
 
Депутати назвали такий вчинок ганебною втечею і наголосили, що вимагають підписання проголосованого ними на попередній сесії рішення про виплату тих боргів.
 
У розпачі міські медики радилися, що ж їм робити далі: протестувати, закривати медзаклади, звертатися по підтримку до обласної влади чи навіть київської?..
 
Згодом, уже на вулиці, куди вийшли люди, той самий Олексій Цибко заявив, що необхідна сума на виплату боргів iз заробітної плати на рахунку в бюджеті міста є, а все, що діється, — то «штучно створена депутатами проблема».
 
Також міський голова назвав сесію, де проголосували за погашення боргів, зібранням. Мовляв, дати дозвіл на виплату заборгованої зарплати своїм підписом він не може, бо це незаконно, — тільки рішенням сесії можна перевести ті кошти.
 
Не відбулася сесія міськради, яку так очікували медичні працівники міста, й наступного дня: не було кворуму, прийшло лише 11 депутатів. Тож усе залишилося як було.
 
Міський голова Олексій Цибко заявляє, що гроші на погашення боргів iз зарплати медичним працівникам є, депутатам треба за це тільки проголосувати на сесії.
 
А депутати кажуть: ми вже голосували на попередній сесії. А справжніми заручниками конфліктної ситуації у владі лишилися медичні працівники Сміли, які розійшлися по домівках втомленими, розчарованими і з порожніми гаманцями. А зароблене ними залишилося лежати на рахунках.