За три місяці Київ «заробив» на порушниках правил паркування авто 18 мільйонів

01.07.2020
За три місяці Київ «заробив» на порушниках правил паркування авто 18 мільйонів

За неправильне паркування водій розплатиться «круглою» сумою і зіпсованими нервами.

Найстрашнішим сном для будь-якого водія є зникнення його автомобіля, і далеко не завжди відсутність авто на місці, де востаннє залишив його автовласник, свідчить про крадіжку (хоча кожен четвертий автомобіль в Україні викрадають саме в Києві) — часто машину банально евакуюють відповідні місцеві служби.
 
 
Найбільше потерпають від «надокучливої» евакуаційної служби недисципліновані столичні й заїжджі водії: зокрема, за другий квартал цього року Інспекція з паркування евакуювала… 9 тис. 65 транспортних засобів! Аби визволити своїх залізних коней, київські водії та гості столиці були змушені заплатити близько 18 млн гривень.
 
 
За цей період інспекторами з паркування було винесено 9 тис. 700 постанов на суму 4 млн 938 тис. 70 грн. Знервованим автовласникам для повернення свого евакуйованого авто зі штрафмайданчиків доводилося витрачати майже повний робочий день, і обходилося це «задоволення» приблизно у дві тисячі гривень. 
 
Не став завадою інспекторам із паркування навіть карантин — автомобілі справно вилучали, хоча в певний період робота громадського транспорту була заборонена й авто, по суті, залишалося єдиним способом для пересування.
 
Найбільше автомобілістів штрафували за паркування поблизу пішохідного переходу — 49% від загальної кількості постанов. Серед інших — паркування біля виїздів із прилеглих територій — 12%, на смузі громадського транспорту — 15%, на перехрестях — 5%, зупинках громадського транспорту — 4%.
 
Аби не потрапляти в подібні халепи, ліпше користуватися столичними парковками, для чого можна придбати відповідний абонемент терміном дії на місяць або квартал. Вартість його залежить від зони паркування, адже столиця розділена на три паркувальнi райони, і коливається в межах від 315 до 630 грн. на місяць. Одноразові стоянки в тому чи іншому місці столиці, у 5-10 грн за годину, можна оплатити з телефону чи в паркоматі.
 
Закон про паркування, який набув чинності з 27 вересня 2018 року, передбачає жорсткі санкції як для порушників правил паркування, так і для тих, хто відмовляється платити за парковку. Зокрема, за несплату послуги паркування передбачений штраф у двадцятикратному розмірі вартості однієї години паркування.