Схід і південь України шкодують, що Радянський Союз розпався — опитування

24.06.2020
Схід і південь України шкодують, що Радянський Союз розпався — опитування

Кожен третій українець ностальгує за Радянським Союзом! Однак кожен другий заявив, що не бажає його відновлення. Такі дані опублікували у Київському міжнародному інституті соціології.
 
 
Найбільше на захист СРСР стають пенсіонери, а також люди з низьким достатком. І це переважно жителі східних i південних регіонів України.
 
 
Якщо на заході України переважна більшість населення нормою вважають дер­жавну самостійність (69% ), то в центральних регіонах кожен другий заявив, що сумує за СРСР.
 
На півдні, сході та Донбасі переважають саме ті, хто шкодує про розпад СРСР: 49% заявили, що хотіли б повернути ті часи. Вікові категорії дослідження свідчать: якщо серед молоді у віці до 30 років лише 14% шкодують про розпад СРСР, то серед осіб у віці 70 років і старші — половина опитаних.
 
Якщо ж аналізувати дослідження за політичними вподобаннями, то найбільше сумують за розпадом СРСР виборці «Опозиційної платформи — За життя». З них майже 84% заявили, що хотіли б повернутися у «совок».
 
Частково сумує за минулим електорат Радикальної партії, «Батьківщини», «Слуги народу» та партії Шарія. Найменше хотіли б повернути СРСР виборці «Голосу» та «Європейської Солідарності».
 
А от серед виборців конкретного кандидата найбільше ностальгують за СРСР (по низхідній) виборці Юрія Бойка, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського. Лише 3% виборців Петра Порошенка заявили, що сумують за СРСР. 
 
Врешті, перебування в Радянському Союзі принесло більше користі чи шкоди Україні — запитали в кінці опитування соціологи. І отримали наступні відповіді. Кожен третій заявив, що, будучи в складі СРСР, Україна мала більше позитивного, ніж негативного.
 
Лише кожен четвертий вважає, що більше мали таки негативного. Утім, порівняно з травнем 2013 року, коли КМІС ставив аналогічне запитання (для коректності порівняння з вибірки 2013 року виключені тимчасово окуповані АР Крим і окремі території Донецької та Луганської областей), кiлькiсть тих, хто вбачає в радянському періоді більше користі, зменшилася з 48% до 35%. Респондентів, які бачать більше шкоди, побільшало з 18% до 28%. А тих, хто «не може оцінити, чого було більше», стало менше — з 31% до 25,5%. 
 
Водночас у Росії ситуація майже протилежна: 65% росіян шкодують про розпад СРСР, не шкодують лише 26%. Такі результати опитування російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр».