ВООЗ попереджає: поширення коронавірусу у світі прискорилося

24.06.2020
Захворювань на COVID-19 усе ще більшає і наслідки цієї хвороби ще довго лишатимуться відчутними. Про це в понеділок заявив генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус.
 
«Ми знаємо, що пандемія — це значно більше, ніж криза в галузі охорони здоров’я. Це економічна криза, соціальна криза, а в багатьох країнах і політична криза. Її наслідки будуть відчутними й у наступні десятиріччя», — сказав він.
 
На думку гендиректора ВООЗ, найбільшою загрозою є не сам вірус, а «брак глобальної солідарності та глобального лідерства». 21 червня світом зафіксовано понад 183 тисячі нових випадків зараження коронавірусом, а це найбільший показник із початку пандемії.
 
Загалом на планеті захворіли на COVID-19 майже дев’ять мільйонів осіб і понад 465 тисяч із них уже померли. На сьогодні найскладнішою є ситуація в Північній та Південній Америках (116 тисяч нових випадків недільного дня, найбільше з початку пандемії) та у деяких країнах Азії.
 
Як заявив Гебреєсус, наступним викликом для систем охорони здоров’я є збільшення обсягів виробництва та дистрибуції дексаметазону — перших ліків, які, заявлено, знижують ризик смерті у хворих на COVID-19.
 
Агенція «Рейтер» зазначає: у США, Південній Кореї та Китаї відкривають нові вогнища хвороби. Експерт ООН із надзвичайних ситуацій Майк Раян заявив, що у США спостерігається значне зростання захворюваності серед людей молодшого віку.
 
Через збільшення кількості хворих на COVID-19 влада Болгарії відновлює в країні масковий режим, планує посилити контроль за дотриманням карантинних обмежень.
 
У середині червня в Болгарії скасували вимогу носіння захисних масок, але залишили чинними соціальну дистанцію та дезінфекцію. Утім, жителі країни погано цього дотримувалися, зазначає агентство dpa.
 
Під питанням залишається і заплановане на 1 липня відкриття сезону для іноземних туристів. Менеджери багатьох готелів на морських курортах досі не вирішили, чи будуть вони відкривати свої заклади.
 
У Південній Кореї оголосили про другу хвилю захворюваності на COVID-19. Як заявила в понеділок директорка південнокорейського центру контролю та профілактики захворювань Юнг Юн Кьон, спочатку в її відомстві очікували початку другої хвилі восени або під зиму нинішнього року.
 
«Наші передбачення виявилися неправильними, — визнала вона. — І центром другої хвилі епідемії стала столиця країни Сеул та її передмістя». Зазначимо: у сеульській агломерації проживає майже половина приблизно 52-мільйонного населення Південної Кореї.
 
Інститут імені Роберта Коха зафіксував у Німеччині різке зростання коефіцієнта зараження коронавірусом: до 1,79.
 
Вважається, що стримати поширення COVID-19 можна, якщо коефіцієнт зараження не перевищує 1. А він у Німеччині вже зріс до 1,79. Це означає, що 100 заражених коронавірусом осіб інфікують у середньому 179 інших людей. До минулої суботи коефіцієнт зараження коронавірусом там перевищував одиницю в межах статистичної похибки.