На Західній Німеччині встановили пам'ятник Леніну

24.06.2020
На Західній Німеччині встановили пам'ятник Леніну

Російського Леніна депортували з Чехії у Ґельзенкірхен.

Коли минулоріч російські окупанти знесли на центральній площі Нікітського ботанічного саду статую давньогрецької богині квітів Флори, а на її місце поставили бюст Леніна, ніхто не здивувався.
 
Це патологія. А ось те, що минулої суботи у 270-тисячному німецькому місті Ґельзенкірхен відкрили більш як двометрову статую лідера кривавої революції в Росії, таки справляє враження.
 
Вкрай неприємне. Німецькі ЗМІ повідомляють, що це перша статуя «вождя світового пролетаріату» на території колишньої Західної Німеччини.
 
Чеські ЗМІ розкрили таємницю, звідки прибув до німецької землі Північний Рейн-Вестфалія забронзовілий Ілліч.
 
Його, виявляється, «депортували» завдяки інтернет-аукціону з маленького чеського містечка, де він мозолив очі місцевим мешканцям. За даними веб-сайта iDNES.cz, металеву статую відлили ще 1957 року в тодішній Чехословаччині.
 
Влада регіону, в якому зараз поставили ідола, намагалася цьому запобігти. Нагадували наслідки Жовтневої революції 1917 року, яка принесла в Росію масовий терор і страждання.
 
Але позов, де йшлося про збереження історичної цінності району, яку спаплюжила статуя, відхилив суд Мюнстера.
 
Підстава: статую встановлено не на землі міста, а на приватній території, що належить штаб-квартирі лівої марксистсько-ленінської партії Німеччини (MLPD) в Ґельзенкірхені.
 
Церемонію відкриття відвідало кілька сотень людей. MLPD стверджує, що металевий Ленін чудово вписується у традиції робітників Рурського басейну.
 
Роль MLPD у політичному житті Німеччини мізерна: на минулорічних виборах до Європейського парламенту її підтримали по всій країні трохи більше 18 тисяч людей. Чи збільшить прихильність виборців російський ідол? Спостерігаємо.