Знову на двох стільцях: на виборах у Сербії впевнено перемагає партія президента Вучича

23.06.2020
Знову на двох стільцях: на виборах у Сербії впевнено перемагає партія президента Вучича

Рекламували в Сербії головним чином правлячу партію і президента.

У Сербії минулої неділі, 21 червня, відбулися парламентські та місцеві вибори.
 
 
Вони привернули увагу світової спільноти передусім тим, що стали першими в Європі після початку пандемії коронавірусу. Вибори тут планували на 26 квітня, однак через поширення коронавірусу їх перенесли.
 
 
Іншим важливим чинником є те, що Сербія перебуває на вирішальному роздоріжжі між Євросоюзом i Росією. За кілька днів до виборів Белград відвідав iз першим закордонним візитом від початку пандемії глава МЗС Росії Сергій Лавров.
 
З огляду на особливі умови проведення виборів, на майже 8 тисячах 400 виборчих дільницях обов’язковим було носіння масок і виборці повинні були дотримуватися мінімальної дистанції в один метр. Місця для голосування обладнали антисептиками для рук. У момент перевірки особи маску на нетривалий час трохи піднімали.
 
Право голосу в країні мають близько 6,6 мільйона громадян. За 250 місць у Скупштині (місцевому парламенті) боролися 21 партія, рух та коаліція. Це при тому, що опозиція бойкотувала вибори як з огляду на умови, в яких вони проводяться, так і звинувативши владу в корупції.
 
Хоча саме до цих ви­борів тут змінили виборче законодавство, зокрема прохідний бар’єр зменшили з 5 до 3 відсотків. Але і його більшості учасників виборів не вдалося подолати. До парламенту пройшли лише три політичні партії.
 
Згідно з екзитполами, що їх провели соціологічні служби Ipsos та CeSID, правляча націонал-консервативна Сербська прогресивна партія (СПП) президента країни Александра Вучича здобуває впевнену перемогу, заручившись підтримкою 63,4% виборців.
 
Соціалістична партія Сербії набирає 10,3% голосів, а Сербський патріотичний альянс — 3,9%. Республіканська виборча комісія Сербії тим часом повідомила вчора станом на 11-ту годину ранку, що після підрахунку 61% відданих на виборах голосів вималювалася наступна картина: Сербська прогресивна партія — 61,24% підтримки, Соціалістична партія Сербії — 10,43% і Сербський патріотичний альянс — 3,73%.
 
Як бачимо, зовсім незначна розбіжність iз результатами екзитполів. А якби не зменшення прохідного бар’єра з 5 до 3 відсотків, то до парламенту потрапили б лише дві партії. З оприлюднених відсотків випливає, що прохідні партії матимуть у парламенті відповідно 189, 32 та 12 депутатських місць. 
 
Активність виборців стала найнижчою за всю історію виборів у Сербії — трохи більше 50%. Нагадаємо, що СПП здобула абсолютну більшість і на попередніх виборах у 2016 році. Значна частина демократичної опозиції закидає президенту Вучичу авторитарні методи управління державою з огляду на монобільшість у парламенті. 
 
Вже після оголошення переможних для нього результатів виборів, Вучич повідомив, що цього тижня відвідає США для зустрічі з президентом Дональдом Трампом. А потім, мабуть, відбудеться візит до Москви. Перемога дозволить Вучичу провадити попередню стратегію сидіння на двох стільцях і отримувати допомогу й від ЄС, і від Росії, та ще й дещицю з Вашингтона.