Нацбанк виграв у Верховному Суді справу проти родини Суркісів щодо націоналізації «ПриватБанку»

23.06.2020
Нацбанк виграв у Верховному Суді справу проти родини Суркісів щодо націоналізації «ПриватБанку»

Григорій та Ігор Суркіси програли «битву» за 250 мільйонів доларів.

Верховний Суд України дозволив «ПриватБанку» не платити братам Суркісам 250 мільйонів доларів.
 
 
Тим самим Велика палата ВСУ частково задовольнила касаційну скаргу Національного банку, Кабінету Міністрів і «ПриватБанку» і визнала дійсним договір обміну коштів Суркісів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), які пізніше були викуплені державою за 1 грн у рамках націоналізації банку. 
 
 
Таким чином Верховний Суд минулого тижня скасував рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім’ї Суркісів про скасування рішень НБУ щодо ви­знання їх пов’язаними з «ПриватБанком» особами та визнання недійсними договорів по bail-in.
 
Цікаво, що засідання суду в непростій справі тривало понад сім годин, а судді Верховного Суду радилися майже чотири години.
 
Варто додати, що раніше Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу Кабміну щодо зобов’язання «ПриватБанку» виплатити 250 млн доларів за депозитними договорами з офшорними компаніями братів Суркісів.
 
Адже, відповідно до ухвали Печерського райсуду Києва, «ПриватБанк» мав примусово (!) виплатити компаніям, пов’язаним із родиною Суркісів, понад 250 млн доларів за депозитними договорами, що були припинені ще в грудні 2016 року. 
 
Зобов’язання за цими депозитними договорами були обміняні на акції додаткової емісії «ПриватБанку» під час націоналізації (bail-in). Тоді, в 2016 році, Суркіси були визнані інсайдерами «ПриватБанку».
 
Підставою для конвертації було ви­знання Нацбанком братів Суркісів інсайдерами «ПриватБанку» — тобто пов’язаними з Ігорем Коломойським i Геннадієм Боголюбовим особами. НБУ також вказував, що Ігор Суркіс і Коломойський — акціонери телеканалу «1+1», що свідчить про зв’язок Суркісів iз «ПриватБанком».
 
Із відкритих джерел відомо, що в Ігоря Суркіса в «ПриватБанку» на рахунку був 151 млн грн, у Поліни Ковалик (дружини Григорія Суркіса) — 514,1 млн грн, у Григорія Суркіса — 163,1 млн грн, Марини Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) — 174,5 млн грн, Рахміля Суркіса (батько братів Суркісів) — 44,8 млн грн.
 
Процедуру bail-in провели для того, аби зменшити тягар на націоналізований банк, адже він не мав змоги обслуговувати значні за розміром депозити пов’язаних осіб — розмір депозитів Суркісів (Ігор, Григорій, Рахміль, Світлана, Марина Суркіси та Поліна Ковалик) становив понад 1 млрд грн.