У Франції у жорсткому протистоянні зійшлися вихідці з Чечні та наркоторговці з Північної Африки

17.06.2020
В останні дні Діжон нагадує арену бойових дій. У місті триває жорстке протистояння між вихідцями з Чечні та наркоторговцями з Алжиру та інших мусульманських країн півночі Африки.
 
Спалювання автомобілів i будівель, вибухи та постріли — ось картина, яку можна побачити у Діжоні впродовж кількох днів.
 
Чеченські угруповання вперше зіткнулися з місцевими бандами з 10 червня, а в наступні дні заворушення вийшли на вулиці міста. Мер Діжона звернувся до уряду Франції про посилення поліції.
 
Як розповіли представники чеченської діаспори місцевим ЗМІ, конфлікт виник після того, як наркодилери з країн Магрибу минулої середи побили 16-річного чеченця, внаслiдок чого той потрапив до лікарні. У наступні три дні до Діжона почали прибувати групи чеченців з усієї Франції, а також iз Бельгії та Німеччини.
 
Телеканал France 3 зазначив, що все це дуже нагадує військову «операцію iз залякування місцевих наркоторговців». У розмові з радіостанцією France Bleu чеченці стверджують, що «хочуть налякати наркодилерів iз Магрибу».
 
При цьому вони абсолютно не розуміють механізму справедливості у західному світі: просять не втручатися в події поліцію, а кривдників «покарає наша власна спільнота».
 
Головні бойові дії розпочалися з п’ятниці на суботу. Спочатку чеченці хотіли провести «мирні переговори» з вихідцями з Північної Африки. Але під час цих переговорів невідомі обстріляли умовлене місце, одна особа отримала вогнепальне поранення в районі Грессіль.
 
Після такого повороту подій бойовий загін чеченців у складі близько 200 осіб пішов громити кальянну «Чорна перлина» — місце збору наркоторговців. Нападники були озброєні металевими прутами, ножами, молотками та бейсбольними битками.
 
Співробітники поліції застосували сльозогінний газ для розгону учасників заворушень. У прокуратурі повідомили, що близько 12 осіб отримали поранення, деякі серйозно постраждали. Відзначається, що у вихідні в діжонському кварталі Грессіль нiкого не затримали.
 
Вихідці з Чечні розповіли, що «Діжонські банди» призначили їм зустріч у неділю ввечері, але ніхто з наркоторговців не прийшов. Журналісти відзначають, що зате того вечора на місце прибули десятки поліцейських у штатському.
 
У сутичках iз неділі на понеділок поранення отримали ще шiсть осіб, повідомив прокурор Діжона Ерік Мате. До міста в понеділок увечері надіслано загон озброєної жандармерії у складі ста осіб.
Вихідці з Чечні стверджують, що їхня мета — убезпечити земляків, які проживають у Діжоні, і вони мають намір повернутися сюди, щоб завершити справу. Вони повідомили поліції, що «не мають нічого проти поліцейських», але мають «проблему» з місцевими наркодилерами.
 
«Ми не хотіли турбувати діжонців, нам шкода, що ми налякали людей», — сказав один iз вихідців з Чечні телеканалу France 3. Інший заявив, що вони не збираються нікого вбивати. Наразі важко сказати, де правда. Чи справді чеченці хочуть навести порядок за законами шаріату, а не за законами цивілізованої держави? Чим закінчиться ця війна, важко передбачити, бо до Діжона прибувають iз Франції та сусідніх країн групи підтримки північноафриканських банд, зокрема араби та албанці.
 
Мер Діжона заявив, що подібні заворушення є безпрецедентними, і місто ніколи раніше не зазнавало такої хвилі насильства. Безладдя з членами чеченської громади також спалахнули в Ніцці.