Досліджувача визвольної боротьби України Андрія Тегерешвілі вбили через гроші

17.06.2020
Досліджувача визвольної боротьби України Андрія Тегерешвілі вбили через гроші

Дослiдник Холодного Яру Андрій Тегерешвілі. (Фото з «ФБ»-сторінки Романа Коваля.)

Черкаська поліція по гарячих слідах затримала чоловіка, якого підозрюють у вбивстві відомого на всю Україну колекціонера і досліджувача визвольної історії Шевченкового краю та України загалом Андрія Захаровича Тегерешвілі.
 
 
Трагедія сталася у райцентрі Городище у власному будинку-музеї поета і прозаїка. Після вбивства хату було підпалено.
 
 
Як розповідає друг загиблого, городищенський поет Олексій Тичко, особливу увагу у своїй роботі Андрій Захарович приділив визвольному рухові на Черкащині у 1918—1932 роках. Він перший підняв тему братів–отаманів Блажевських, яка зараз описана в багатьох літературних творах. Його матеріали використовували у своїх роботах відомі письменники й історики. Тегерешвілі об’їздив усю Черкащину, шукав могили загиблих учасників визвольного руху, і деякі йому таки вдалося знайти. 
 
«Жив Андрій не в простому будинку, а в музеї. За десятки років він стару, ще батьківську, хату перетворив на музей. Амфори з трипільської культури, кістки мамонта, знаряддя праці минулих століть, сорочки-вишиванки, вишиті рушники і різні цікаві експонати минулого століття і сьогодення знайшли свої місця у всіх кімнатах його хати», — веде далі Олексій Тичко.
 
Він говорить, що Андрій Тегерешвілі готував до друку свою нову книгу оповідань. Також з-під його пера виходила цікава коротка проза, насичена колоритними словами, які ми зараз мало вживаємо. Завжди ходив із записником і олівцем, почувши цікаве слово або думку,  записував. Писав вірші, нестандартні й оригінальні. 
 
«До речі, я готував публікацію в газету з віршами місцевих поетів, там і його вірш є, не встиг віднести в редакцію, тепер буде публікація в наступних номерах «Вісника Городищини». Мені не віриться, що прізвище автора вірша про собаку і реінкарнацію головного героя вірша в тварину буде у чорній рамці...» — гірко зізнається друг загиблого.
 
Він наголошує, що Андрій Захарович усе життя присвятив пошукам і творчості. А в останній місяць дуже поспішав, ніби щось відчував. Готував до друку книгу, друзі й знайомі допомагали чим могли, листки паперу з розбірливим каліграфічним почерком переводили в електронний вигляд. 
 
«Не встигли... Нехай Андрію Захаровичу земля буде пухом», — підсумовує Олексій Тичко.
 
«Як жаль! Андрій Тегерешвілі — автор перших досліджень про отаманів Голого, Грозного, Блажевських та інших, опублікованих у збірці «Героїзм і трагедія Холодного Яру» ще 1996 року. За тиждень перед трагедією ми ще говорили з ним телефоном. Від імені редакції газети «Незборима нація» та iсторичного клубу «Холодний Яр» висловлюємо рідним і друзям сердечні співчуття. Вічна пам’ять!» — зазначає письменник Роман Коваль.
 
Як повідомляють у Черкаській обласній поліції, на слід iмовірного вбивці вийшли швидко. Відпрацьовуючи місце події, правоохоронці виявили ніж iз залишками крові, а спілкуючись iз місцевими жителями, оперативники отримали інформацію, що перед пожежею до будинку Тегерешвілі заходив місцевий житель. Люди бачили, що після того, як він пішов, у будинку виникла пожежа. 
 
«У розмові зі слідчими затриманий розповів, що в день убивства він прийшов до Андрія Захаровича попросити грошей. Чоловік йому відмовив. Тож він ударив господаря, схопив ножа та завдав йому кiлька ножових поранень у голову та тіло. Щоб приховати сліди злочину, підпалив будинок, а сам поїхав до знайомого у сусідній район, де помився та змінив одяг, на якому були залишки крові», — говорять у поліції.
 
За процесуального керівництва Городищенського відділення Смілянської місцевої прокуратури зловмиснику оголошено про підозру у вчиненні низки кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 115 (умисне вбивство), частиною 2 статті 194 (умисне знищення або пошкодження майна), частиною 4 статті 187 (розбій) Кримінального кодексу України.