Кількість безробітних в Україні зросла майже на 70% порівняно з минулим роком

17.06.2020
Кількість безробітних в Україні зросла майже на 70% порівняно з минулим роком

За останніми даними, в Україні кількість безробітних становить 511 тисяч осіб.
 
 
Лише за один тиждень до Державної служби зайнятості звернулося 16,6 тисячі осіб, які бажають знайти роботу.
 
 
Серед них і киянка Ірина Плужник. До пандемії коронавірусу жінка працювала вихователькою у приватному садочку, проте із закриттям дошкільного закладу на карантин залишилася без роботи.
 
«У нас був невеликий приватний садок, де в групі було по п’ять осіб. Проте після карантину більшість батьків і досі бояться відпускати дітей до садочка, тому нас почали скорочувати, і під ці скорочення потрапила і я», — розповідає вихователька.
 
За її словами, довго не могла сидіти вдома і вирішила стати на біржу праці, проте з роботою зараз непросто. 
 
Як повідомили в Державній службі зайнятості, загальна кількість осіб, які отримують допомогу з безробіття, 424,9 тис. осiб. Загалом лише від початку карантину, з 12 березня, служба зареєструвала 249,028 тис. безробітних, що майже на 80% більше порівняно з аналогічним періодом 2019 року.
 
«Звичайно, коронакриза негативно вплинула на ринок праці, і ми маємо реагувати. Тільки з початку карантину понад 200 тисяч осіб отримали статус безробітного. За нашими прогнозами, у цьому році очікується різке зростання безробіття до 9,4%, коли у 2019 році цей показник становив 8,2%», — заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
 
Він наголосив, що мета уряду не тільки створити нові, а й зберегти старі робочі місця.  За його словами, 6 млрд гривень отримали фонди, які допомагатимуть безробітним, зокрема тим, хто втратив роботу впродовж останніх місяців.
 
Віталій Тимошенко до коронакризи працював у Польщі, проте повернувся додому і вирішив шукати роботу в Україні. Попри негативну статистику, йому таки вдалося знайти нове робоче місце вдома і з високою заробітною платою.
 
«Скажу чесно, я не сподівався, що лишуся вдома, але мені вдалося знайти роботу, пов’язану з прокладанням доріг. Зараз я вже розумію, що більшість людей переконує себе, що в Україні немає високих зарплат. Так, це менше, ніж у Польщі, але це вдома і з родиною. Відразу додам, що ненабагато менше я отримую зараз в Україні, аніж отримав у лютому у Варшаві. Тому нині я навіть не планую повертатися туди. Адже коронакриза дала мені нові можливості», — розповідає заробітчанин зі стажем. 
 
Тим часом Національний банк прогнозує падіння української економіки цього року не більш ніж на 5%. За словами очільника Нацбанку Якова Смолія, українська економіка ввійшла в коронакризу в значно кращому стані, ніж під час економічних криз 2008-го чи 2014 років.
 
На думку керівника головного фінансового регулятора країни, вже в третьому кварталі ділова активність почне відновлюватися, тоді ж поступово зменшуватиметься й безробіття.
 
«А вже в наступні роки ми знову побачимо зростання на рівні 4%. Для стимулювання економіки ми, ймовірно, зможемо ще знизити облікову ставку цього року. Простір для цього є — інфляція низька і залишиться в межах нашої цілі з 5% плюс-мінус 1%», — зазначив Смолій.