Україна очікує менший за минулорічний урожай зерна: експорт заупиняти не планується

17.06.2020
Україна очікує менший за минулорічний урожай зерна: експорт заупиняти не планується

Україна вже не збере рекордний урожай зернових, як це було упродовж двох останніх років.

Цьогоріч наша країна вже не збере рекордний урожай зернових, як це було упродовж двох останніх років.
 
Але назагал валова цифра збору буде доволі високою.
 
 
Тим часом Україна активно почала продаж зерна у новому маркетинговому році, а експерти наголошують: сподівання на чарівний ефект від запровадження мораторію на продаж землі можуть виявитися передчасними. 

Менше, ніж торік, — і менше, ніж у світі

За прогнозом продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, ФАО, виробництво зернових в Україні у 2020 році перевищить 72,1 млн тонн, не побивши торішній рекорд урожаю, який становив 74,7 млн тонн. 
 
Пшениці в Україні зберуть 25 млн тонн, тоді як роком раніше було 28,3 млн тонн. У ФАО пояснили це скороченням посівних площ та посушливими умовами у деяких районах. 
 
Виробництво ж кукурудзи перевищить торішній урожай у 35,9 млн тонн і сягне 37 млн тонн. Експорт зернових Україною у нинішньому маркетинговому році сягне 51,2 млн тонн.
 
Це на 4 млн тонн менше, ніж було торік. Експорт пшениці становитиме, ймовірно, 16,5 млн тонн, тоді як торік було 20,2 млн тонн. Експорт кукурудзи залишиться на минулорічному рівні — 30 млн тонн, як і у 2019/20 р. 
 
Іншими словами, назагал тенденція для українських аграріїв сприятлива, навіть попри невизначеність, викликану пандемією. З єдиним нюансом: у світі, навпаки, виробництво зерна зросте.
 
Так, на думку експертів, цьогоріч воно перевищить рекордний рівень минулого року на 2,6%. Обсяг торгівлі зерновими у світі в 2020-2021 роках, за прогнозами ФАО, становитиме 433 млн тонн, що на 2,2% вище в порівнянні з попереднім періодом. 
 
Уже за перші п’ять місяців нинішнього року Україна експортувала пшениці на 1,07 мільярда доларів. Лише в травні продажі зерна досягли 245,22 мільйона доларів. За даними Державної митної служби України, найбільшими покупцями українського продукту стали Єгипет, Індія і Бангладеш. 
 
Із них Єгипет придбав української пшениці на 309,3 мільйона доларів, Бангладеш — на 119,4 мільйона, а Індія — на 89,8 мільйона доларів, що становить практично половину виторгу від експорту пшениці за п’ять місяців. Решта ж держав придбали українського продукту на 556 мільйонів доларів, що становить 51,74 відсотка від усіх продажів. 

Вартість гектара і наші перспективи 

За підрахунками експертів, цьогоріч у нашій країні суттєво зменшилися капіталовкладення в аграрний сектор. Що, на думку деяких експертів, може слугувати певним маркером майбутньої вартості землі — після скасування мораторію на її продаж. 
 
Як вважає очільник ДП «Сетам» Віктор Вишньов, у середньому по Україні вартість землі сільськогосподарського призначення може становити близько 1,5 тис. доларів за гектар.
 
«Лідер — Кіровоградська область, вартість оренди земель сільгосппризначення державної власності тут становить понад 7 тис. грн за гектар. Це середня ціна, бо у нас іноді бувало, що ціна перевершувала 500 доларів за гектар оренди на рік», — сказав він. 
 
Із ним не погоджується економіст Всеволод Степанюк.
 
«Капіталовкладення в аграрний сектор різко зменшилися навіть після винесення на обговорення законопроєкту про ринок землі. Аграрні підприємства перестали купувати техніку, перестали будувати переробні потужності й потужності зі зберігання...» — сказав він, зазначивши, що розповіді про високу вартість української землі є міфом. 
 
Адже, за його словами, Україна, на відміну від тих же Франції, Італії, є зоною ризикованого землеробства. «Кожен третій рік — неврожай. Половина території, якщо не більше, — це посушливі регіони... Урожайність в Україні неможлива, як у Франції. Чорноземи — це прекрасно, але якщо мало дощу і менше сонця, то урожай буде завжди меншим», — резюмував він.