Маркевич взявся допомагати лідеру першої ліги «Руху» підвищуватися в класі

17.06.2020
Маркевич взявся допомагати лідеру першої ліги «Руху» підвищуватися в класі

Участь з «Дніпром» у фіналі Ліги Європи-2015 проти «Севільї» — найвище тренерське досягнення Мирона Маркевича. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Чи то повна відсутність чемпіонської інтриги в прем’єр-лізі, чи, можливо, довгограюча дискусія навколо форми завершення турніру в першій лізі, але, навіть не розпочавшись, другий за силою дивізіон країни став головним центром тяжіння для футбольної аудиторії у пост­карантинній футбольній Україні.
 
 
Коли ж оголосили про рестарт сезону в Д-1, його матчами одразу зацікавився провідний футбольний телетранслятор країни.
 
 
Ну а про те, що кінцівка сезону обіцяє бути вельми цікавою, говорить і поява в тренерському штабі лідера першолігової першості — львівського «Руху» — знаного вітчизняного спеціаліста Мирона Маркевича.
 
На початку тижня на пост очільника цього колективу замість Юрія Бакалова, у котрого виникли проблеми зі здоров’ям, заступив 32-річний Іван Федик. При цьому Мирону Богдановичу відвели позицію тренера-консультанта.
 
«Хочу допомогти рідній команді. «Руху» до снаги вийти до прем’єр-ліги», — сказав досвідчений наставник, котрому, до слова, на початку наступного року має виповнитися 70 років.
 
Відзначимо, що саме за ініціативи Маркевича в рідних йому Винниках, що на Львівщині, в 2003 році було створено аматорський колектив «Рух», який із часом перетворився на солідний професіональний клуб з потужною клубною інфраструктурою й тепер уже львівською пропискою.
 
Про консультантську посаду в «Русі» Маркевич, який останніми роками очолював комітет національних збірних в українській асоціації футболу, говорить доволі обтічно.
 
«Не люблю слово «консультант», просто хочу допомогти команді, котра зростала на моїх очах, починаючи з чемпіонату області. Оскільки зараз пауза в матчах збірних, у мене з’явилося багато вільного часу, намагатимусь допомогти тренерському штабу порадами. Слідкую за тренувальним процесом, якщо буде потрібно, буду вносити певні корективи», — пояснив суть своєї нової роботи знаний спеціаліст.
 
Після того, як Маркевич припинив співпрацю з «Дніпром», залишившись без регулярної тренерської практики, відтоді він не раз наголошував, що не проти того, аби знову взятися за роботу клубного наставника. Щоправда, підходящих пропозицій ветерану тренерського цеху не надходило.
 
Однак коронавірусна пандемія внесла свої корективи в плани іменитого наставника. І хоча з першого погляду може здатися, що перша ліга вітчизняного футболу — занадто скромний майданчик для фахівця, котрий грав із «Дніпром» у фіналі Ліги Європи, проте і персона Маркевича, і сам турнір можуть стати окрасою нинішнього футбольного сезону в Україні.
 
Нагадаємо, що одразу сім клубів першого дивізіону незабаром продовжать запеклу боротьбу за три путівки до прем’єр-ліги. Тож навіть на порожніх стадіонах від септету претендентів на підвищення в класі чекають яскравого видовища. 
 
«Рух», «Волинь», «Минай», «Інгулець», «Оболонь-Бровар», «Агробізнес», «Металіст-1925» — усі вони подали заявки до УАФ на атестат для участі в УПЛ сезону 2020—2021 років. Вочевидь, отримати документ, який свідчитиме про відповідність клубу вимогам елітного дивізіону, зможуть усі семеро колективів. Проте реальні перепустки до когорти найсильніших існують в обмеженій кількості, й розраховувати на них зможуть лише команди призової трійки.
 
Зауважимо, що 19 липня 2019 року на загальних зборах УПЛ було погоджено рішення про розширення в сезоні 2020—2021 дивізіону до 14 команд.
 
Тоді ж засновники ліги визначили й формат обміну команд між вищою та першою лігами, який передбачав, що два перші клуби Д-1 напряму піднімуться в еліту, тоді як третій колектив першої ліги за право підвищитися в класі має зіграти «плей-оф» з останньою (12-ю) командою ПЛ.
 
Водночас на виконкомі УАФ, котрий відбувся 26 липня 2019 року, вирішили, що одразу три перші команди першої ліги отримають прямі перепустки до вищого класу, остання ж команда ПЛ прямим ходом відправиться до нижчого дивізіону.
 
Тож, вочевидь, саме за таким принципом і відбудеться ротація між двома найсильнішими футбольними дивізіонами країни. Лишилося лише дочекатися імен власників щасливих квитків.