У тенісному світі готуються до «великих шоломів» із посткарантинними обмеженнями

17.06.2020
У тенісному світі готуються до «великих шоломів» із посткарантинними обмеженнями

Сергій Стаховський з вольової перемоги розпочав свої виступи на чемпіонаті Східної Європи в Сербії. (Фото з сайта sportarena.com.)

Зіштовхнувшись із непереборними обставинами у вигляді тотального коронавірусного карантину, організатори великих міжнародних турнірів тепер змушені шукати шляхи виходу з непростої ситуації.
 
 
Попри те, що календар глобальних спортивних подій-2020 зазнав суттєвих змін, в окремих випадках менеджери сповнені бажання й наснаги провести змагання в раніше обумовлені терміни.
 
 
Серед таких знакових турнірів — Відкритий чемпіонат США з тенісу, котрий у нинішньому році має розпочатися 31 серпня.
 
В оргкомітеті «Ю-Ес оупен» заявили, що переносити цьогорічний американський «мейджор» не планують, оскільки в такому разі відбудеться суттєве падіння виплат за продаж телеправ.
 
Щоправда, організатор турніру — Асоціація тенісу США — планує запровадити для його учасників певні обмеження, які подобаються далеко не всім тенісистам. Проводити змагання там хочуть без глядачів та представників ЗМІ.
 
При цьому боси «Ю-Ес оупен» наполягають, аби команди учасників складалися з мінімальної кількості осіб. А це категорично не влаштовує топових виконавців.
 
Приміром, канадський тенісист Мілош Раонич каже, що не тільки він, а й інші гравці, котрі відновлюються після травми, не можуть приїхати до Нью-Йорка лише з одним членом команди, бо, окрім тренера, йому потрібен і фізіотерапевт.
 
Загалом, запропоновані організаторами умови не надто подобаються тенісному бомонду, представники якого, до всього іншого побоюючись коронавірусу, можуть проігнорувати американський «гранд слем».
 
Особливо це стосується представників європейського континенту. Якщо експерша ракетка жіночого тенісу американка Серена Уїльямс уже підтвердила свою участь на домашньому «шоломі», то лідери чоловічого рейтингу — серб Новак Джокович та іспанець Рафаель Надаль — подейкують, хочуть залишитися в Європі. 
 
Тим паче що одразу після Відкритого чемпіонату США Париж має намір провести перенесений через коронавірус «Ролан Гаррос». Для «короля ґрунту» з Іспанії, як відомо, цей турнір має особливе значення. З огляду ж на далеко не юний вік, Надаль (як, власне, й Джокович) буде змушений розставити турнірні акценти.
 
Що цікаво, організатори «РГ» розмірковують над тим, аби цього року не проводити на паризькому ґрунті турніри легенд та змішаних пар. Усе — заради збереження призового фонду для «одинаків».
 
Водночас на ключових кортах «РГ» буде встановлене штучне освітлення, аби в коротку осінню днину не ламався розклад змагального дня. Однак найважливіша фішка цьогорічного «Ролан Гарросу» — розсувний дах, який нарешті з’явився на головній арені турніру, корті імені Філіпа Шатріє.
 
Тож тепер дощ не становитиме серйозної загрози для планів організаторів. 
 
Поки ж міжнародні тенісні турніри мають скромне представництво, яке обмежується невеликою кількістю спеціально запрошених учасників.
 
На одному з таких виставкових зібрань — чемпіонаті Східної Європи — у Белграді, в академії Янко Тіпсаревича, змагаються українські повпреди: Сергій Стаховський та Ерік Ваншельбойм. У першому турі групового раунду Стах переграв словенця Альяза Бедене — 4:6, 6:1, 6:4, а Ерік здолав серба Мілана Дрінича — 6:1, 6:1.