Негода у вихідні залишила без електрики майже 350 населених пунктів

16.06.2020
Минулі вихідні в Україні виявилися штормовими. Через негоду, сильні опади та пориви вітру, залишилися без електропостачання 348 населених пунктів у дев’яти областях — Тернопільській, Хмельницькій, Житомирській, Запорізькій, Закарпатській, Київській, Чернівецькій, Кіровоградській та Дніпропетровській. 
 
До того ж на території 7 областей — Тернопільської, Чернівецької, Івано-Франківської, Запорізької, Миколаївської, Кіровоградської та Дніпропетровської негода так розгулялася, що повалила 32 дерева, підтопила 49 житлових будинків i 73 подвір’я, залила 35 присадибних ділянок, три підвали, частково пошкодила покрівлі 12 будівель i асфальтне покриття на автодорогах регіонального, територіального та місцевого значення довжиною близько 2,5 км. 
 
У Дніпрі, приміром, за словами заступника міського голови Михайла Лисенка, буквально за 15 хвилин випала півторамісячна норма опадів, а шквальний вітер повалив 57 дерев, пошкодив 14 ліній електротранспорту, 12 ліній електропостачання і залишив без електрики три лікарні, 
 
На щастя, обійшлося без жертв. Але на Івано-Франківщині у селі Манява Богородчанського району, повертаючись iз відпочинку на водоспаді, через раптове підняття рівня води в річці Манявка, застрягла туристична група з 18 чоловік, серед яких троє дітей. Ще одна група туристів iз 12 осіб, теж iз трьома дітьми, на чоти­рьох квадроциклах перебувавала неподалік.
 
Як повідомляють у ДСНС України, їх усіх врятували надзвичайники Івано-Франківського пошуково-рятувального відділення спеціалізованої пошуково-рятувальної частини управління ДСНС області, 5 чоловік на 2 одиницях техніки, в тому числі снігоболотохід «Богун».
 
За допомогою вантажного автомобіля підвищеної прохідності вони переправили людей через водні перешкоди.
 
Цими днями у посиленому режимі працювали і рятувальники, і працівники обленерго, і комунальники, які спилювали повалені дерева.
 
У Жмеринці на Київщині вони прибирали з проїжджої частини дороги дерево, яке впало і перекрило рух автотранспорту. У Кропивницькому чотири рази еменесники визволяли вулиці від повалених дерев по провулку Першотравневому, на вулицях Полтавській, Генерала Родимцева та Кавалерійській. А у Знам’янці бійці ДСНС розпиляли та прибрали дерево, яке впало на житловий будинок.
 
На Чернігівщині внаслідок сильного вітру на території 3 районів — Корюківського, Городнянського та Ріпкинського — сталося пошко­дження покрівель будівель. У селі Перелюб пошкоджено покрівлю школи на площі близько 300 кв. м, дахи 12 житлових будинків та 13 господарських споруд.
 
У селі Ільмівка побито покрівлю школи з прибудованою майстернею, пошкоджено й дахи на 17 житлових будинках та 5 господарських спорудах. У селі Добрянка розтрощено покрівлю школи на площі близько 400 кв. м, покрівлю двоповерхового багатоквартирного житлового будинку на площі близько 100 кв. м, покрівлю житлового будинку.
 
У Чернівецькій області сильний град у місті Сторожинець побив 30 вікон і шифер на районній лікарні на площі 700 кв. м, покрівлі гімназії № 1 на площі 900 кв. м, гімназії №2 на площі 750 кв. м, ЗОШ №1 на площі близько 4 тис. кв. м i 30 вікон, ліцею №1 на площі близько 2 тис. кв. м, приміщення 12 ДПРЧ на площі 300 кв. м та дахи кількох житлових будинків.
 
Наробила біди негода і на Хмельниччині та Тернопільщині. У селі Мацьківці пошкоджено покрівлю школи на площі близько 150 кв. м, а в селі Зозулинці поривом сильного вітру з одного приватного житлового будинку зірвало частину даху та пошкодило близько 100 кв. м покрівлі. Окрім того, у селі Синьків Заліщицького району поривами сильного вітру побило дахи школи та п’яти приватних будинків.
 
Після негоди Україна підраховує збитки. Тож у яку бюджетну копійку виллються відновні роботи — наразі невідомо.