Чергове загострення: агресор на Донбасі нарощує активнiсть

16.06.2020
На фронті чергове загострення. За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації, їхні посіпаки та найманці 58 разів порушили режим припинення вогню.
 
Агресор обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями 122-мiлiметрових артилерійських систем, мінометів калібру 120 мм та 80 мм.
 
Застосовували також безпілотні літальні апарати для скидання боєприпасів, озброєння БМП, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети, снайперську і стрілецьку зброю. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв наші оборонні укріплення поблизу Оріхового, Травневого, Хутора Вільного, Широкиного, Новоолександрівки, Водяного, Верхньоторецького, Славного.
 
Найгарячіше було поблизу Луганського. Противник щодня застосував артилерійські системи калібру 122 мм, випустивши в бік наших позицій за цей період понад півтори сотні снарядів. Свою артилерію окупанти розмістили безпосередньо в Калінінському, що на східній околиці Горлівки, поруч iз будинками цивільних мешканців.
 
Аналогічні види мінометів i великокаліберні кулемети російські найманці задіяли на підступах до Попасної. Також iз мінометів калібру 120 мм ворог відкривав вогонь біля Троїцького та Новозванівки, а по оборонцях Пищевика — з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Поруч iз населеним пунктом Катеринівка противник для обстрілів застосовував міномети калібру 82 мм та стрілецьку зброю. 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» окупант iз важкої артилерії гатив по опорних пунктах наших захисників поблизу Авдіївки, Кам’янки, Мар’їнки, Пісків, Верхньоторецького, Новомихайлівки, Новотроїцького, Славного, Старогнатівки, Богданівки.
 
Поруч iз Кримським, Гнутовим, Новотроїцьким окупанти застосували міномети 82-го калібру, автоматичні станкові гранатомети та стрілецьку зброю. Оборонців Чермалика обстріляли зі снайперської зброї.
 
Проти захисників Павлополя агресор задіяв БПЛА для скидання гранатометного пострілу та міномети калібру 82 мм, автоматичні станкові гранатомети і великокаліберні кулемети. 
 
Унаслідок ворожих обстрілів семеро військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення. 
 
На жаль, ми втратили двох наших захисників. 11 червня в зоні ООС загинув молодший лейтенант Бут Дмитро Ігорович. Дмитро був родом з Івано-Франківська і прожив тільки 38 років. 
13 червня загинув командир відділення взводу управління розвідувальної роти прапорщик Леонід Добрянський із позивним «Старий» із 30-ї окремої механізованої бригади ЗСУ ім. князя Костянтина Острозького.
 
«Він загинув від мінно-вибухової травми, не сумісної з життям», — ідеться в повідомленні пресслужби підрозділу. 
 
Леонід Добрянський родом із міста Ружин Житомирської області. Народився 31 липня 1974 року. Разом із сім’єю мешкав у Києві, на Печерську. У Леоніда Цезаровича залишилися дружина та 24-річна донька. У 1992 році служив «строчку» в ЗСУ, потому закінчив школу прапорщиків. До війни Леонід Цезарович працював на авіаційному заводі ДП «Антонов».
 
Одним iз перших став на захист України в пекельний час. Із 2014-го по 2015 рік воював у складі 72-ї ОМБР.  Пізніше підписав контракт iз 30-ю бригадою. Влітку 2014-го під час боїв у Червонопартизанську, що в Луганській області, отримав поранення.
 
По завершенні контракту в липні 2020 року Леонід мріяв відсвяткувати весілля своєї доньки та невдовзі повернутися назад до лав бригади. «Він до останнього подиху захищав Батьківщину.
 
Він поклав життя, захищаючи рідну землю від російських окупаційних війс­ьк... Ми обіцяємо, що розплата за Леоніда буде для ворогів швидкою і страшною», — ідеться в некролозі від 30 ОМБР. 
 
За даними розвідки, за згаданий період українські воїни знищили 14 російських найманців. Ще 13 — поранили.