Поява Берегівського району у проєкті районування на Закарпатті спричинила скандал

12.06.2020
Поява Берегівського району у проєкті районування на Закарпатті спричинила скандал

Берегівська Туриця, як і більшість гірських і долинних річок Закарпаття, веде свій звивистий шлях межами кількох країн і регіонів. Баламутити її води візьмуться тільки зайди, — байдужі або далекі від потреб місцевого люду. (Фото з сайта wikipedia.org)

Інформація про те, що в проєкті районування Закарпатської області виринув Берегівський район, не передбачений адміністративно-територіальною реформою, отримала широкий розголос не лише в регіоні, а й в Україні загалом.
 
 
На офіційному ресурсі Міністерства розвитку громад та територій опублікували офіційний проєкт: Закарпаття матиме 5 районів, включно з Берегівським, який поглине й нинішній Виноградівський район.
 
 
9 червня на сайті «Радіо «Свобода» вийшов допис відомого закарпатського письменника Андрія Любки про «угорський район» та можливі наслідки такого кроку: «Створення Берегівського району не є трагедією, але... є неприпустимою помилкою. Закарпатські угорці — не сепаратисти, і проводити прямий ланцюжок від створення району до його майбутньої анексії Угорщиною — безглуздя. Але обставини й ситуації змінюються, тож виключати, що в майбутньому, особливо в разі геополітичних катаклізмів, така адміністративна одиниця стане причиною проблем — теж не можна».
 
У той самий день з’явилася і заява Товариства угорської культури Закарпаття щодо зміни адміністративного поділу області, де висловлено незадоволення таким форматом: «Проєкт поділу на райони матиме негативний вплив на інтереси угорців Закарпаття, оскільки їхній відсоток у новостворених районах значно зменшиться. Так, наприклад, у Берегівському районі з нинішніх 75% частка угорців зменшиться до 43%, в Ужгородському — з 33% до 13%, а в Мукачівському — з 12% до 4%».
 
А 10 червня вже міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розвінчував, з його слів, міфи про «угорський район», а фактично — виправдовувався за провал комунікації. Він запевнив, що підзвітні йому дипломати не «злили» українські інтереси.
 
Тим часом міський голова Берегова Золтан Баб’як через «Фейсбук» звернувся до президента Зеленського із відкритим листом, закликавши не спекулювати на питанні угорського району, запросив президента в гості та попросив таки посприяти створенню Берегівського району.
 
То чиї ж інтереси зійшлися у цьому питанні, важливому як для місцевої, так і для центральної влади? Зважаючи на нинішню ситуацію, у виграші точно голова Берегівської РДА та міський голова, які за рахунок таких реверансів мають шанси зберегти свої посади.
 
Ну і впливові ляльководи, які мають вплив на Закарпатті і в офісі президента, але яким дуже на руку чергове відокремлення та стравлювання етнічних громад під виглядом відстоювання прав. Як це свого часу почалося на Донбасі, до слова.