На донецькому напрямку нарощується інтенсивність обстрілів

12.06.2020
Противник знову почав нарощувати інтенсивність обстрілів, переважно на донецькому напрямку. За дві минулі доби збройні формування Російської Федерації, їхні посіпаки та найманці 30 разів порушили режим припинення вогню та обстріляли наші позиції з заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, а також озброєння БМП, гранатометів різних систем, БпЛА, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Знову активізувалися ворожі снайпери.
 
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» неподалік Павлополя ворог гатив по наших оборонних укріпленнях мінометами 120-го та 82-го калібрів і застосував ударний безілотник. Поблизу населеного пункту Тарамчук агресор скинув з БпЛА постріл ВОГ-17. Оборонців Авдіївки, Новотроїцького, Старогнатівки противник обстріляв iз ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Поблизу Мар’їнки, Широкиного окупанти вели вогонь із підствольних гранатометів. Неподалік Чермалика ворожі снайпери обстрілювали наші опорні пункти.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» найгарячіше було поблизу Луганського, Кримського, Оріхового та Хутора Вільного. Тут загарбники задіяли 120 та 82-мiлiметровi міномети, озброєння бойових машин піхоти, гранатомети різних систем i великокаліберні кулемети. Також ворог обстріляв наші позиції поблизу Шумів, Новотошківського, неподалік Троїцького та Попасної.
 
Внаслідок ворожих обстрілів четверо військовослужбовця отримали поранення.
 
Варто згадати, що 9 червня в Авдіївці підірвався автомобіль Національної гвардії України, 10 військовослужбовців поранені. В офіційному повідомленні пресслужби прокуратури Донецької області йдеться, що досудовим розслідуванням встановлено, що 9 червня 2020 року, близько 9:30, під час руху військового автотранспорту в районі Палацу культури «Авдіївський коксохімічний завод» останній у колоні автомобіль «Спартан» підірвався на невстановленому вибухонебезпечному пристрої». Джерела «УМ» повідомляють, що противник використав радіокерований фугас для підриву техніки.
 
Внаслідок вибуху десять військовослужбовців отримали мінно-вибухові травми. Подію кваліфіковано за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України, триває досудове розслідування.
 
Об’єднані сили дали адекватну відповідь. За даними розвідки, за ці дві доби наші воїни знищили трьох російських окупантів i ще чотирьох поранили.
 
До речі, як і планувалося, зважаючи на чергове пом’якшення карантину в Україні та враховуючи численні звернення громадян, які хочуть перетнути лінію розмежування, на території Донецької та Луганської областей наші прикордонники почали пропуск людей i транспорту через контрольні пункти в’їзду-виїзду «Мар’їнка» і «Станиця Луганська». Станом на ранок 10 червня на КПВВ прибуло понад 100 громадян, серед яких багато стареньких i дітей.
 
Прикордонники встигли оформити та пропустити більше десяти осіб, які мали намір потрапити на тимчасово окуповану територію України. Але, протримавши тих декілька годин перед своїми блокпостами, російські найманці без пояснення причин повернули цих громадян на контрольовану урядом України територію. Водночас цивільні громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. стали заручниками російських військ та їх маріонеткових адміністрацій.
 
Окупанти не випускають людей iз непідконтрольних уряду України територій Донбасу. В своїх ЗМІ окупанти пояснюють це карантинними заходами. Проте не виключено, що таким чином вони навмисно намагаються спровокувати катастрофу гуманітарного характеру.