«Схеми» знайшли долю дружини Медведчука в «1+1»: Коломойський каже, нібито не знав

12.06.2020
«Схеми» знайшли долю дружини Медведчука в «1+1»: Коломойський каже, нібито не знав

Куми Путіна Віктор Медведчук і Оксана Марченко накопичують у власності українські медійні активи.

Голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук знову здивував не лише вітчизняний політикум, а й медійні кола своєю декларацією.
 
 
Зокрема, нардеп Медведчук вказав у своїй майновій декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1». 
 
 
 
Відповідно до задекларованої інформації, яку вказав Медведчук, його дружина Оксана Марченко — кінцева бенефіціарна власниця компанії Bolvik Ventures LTD із Британських Віргінських островів.
 
Це стало справжньою новиною як для керівництва групи «1+1 медiа», так і для одного зі співвласників групи, олігарха Ігоря Коломойського. Так, у медiагрупі заявили, що вперше про це чують.
 
«Останніми днями в медiапросторі шириться інформація про те, що кілька юридичних осіб, які є в структурі власності телеканала «1+1», належать Оксані Марченко. Дописувачі ресурсів посилаються на дані, вказані у декларації Віктора Медведчука, яку нардеп нещодавно оприлюднив. Для «1+1 медiа» ця інформація є новою», — офіційно зазначили у медiагрупі. 
 
І додали, що наразі юристи медіагрупи направили відповідні запити до компаній, які входять до структури власності телеканала. Після перевірки інформації «1+1 медіа» пообіцяла офіційний коментар iз цього приводу.
 
Відомо, що компанія Bolvik Ventures LTD через низку інших компаній має у власності 24,66% на телеканалі «1+1». Станом на 2 березня цю компанію контролював тільки бізнесмен Ігор Суркіс, при цьо­му дані про причетність до неї лідера партії ОПЗЖ і кума Путіна Медведчука відсутні. Також у декларації Медведчука вказується, що Bolvik Ventures LTD має ще 24,51% на телеканалі «2+2» (ТОВ «Гравіс-Кіно»).
 
Як прокоментував журналістам цю інформацію співвласник групи каналів «1+1» Ігор Коломойський, «для нього це новина». Він не знає, коли відбулося відчуження від Суркіса дружині Медведчука Марченко і «чому про це дізнаємося з декларації?». 
 
«Якщо Суркіс продав Медведчуку. Як я можу на це вплинути? Якщо йдеться про Bolvik, то раніше там був Суркіс. Тепер у декларації написали, що власник Марченко.Треба з’ясувати, на яку частку, скільки акцій. Там же не написано нічого... До речі, я ніколи не поділяв Медведчука і Суркісів. Я завжди вважав, що вони разом. За якими активами та в якому співвідношенні — це вже інше питання», — заявив олігарх Коломойський.
 
Зазначимо, що Е-декларації Медведчука в розділі юридичні особи, трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкти декларування або члени його родини, на Оксану Марченко записані 97 компаній і фірм. Журналісти-розслідувачі проєкту «Схеми: корупція в деталях» звернули увагу на такі володіння, в тому числі й російські, відомої української телеведучої.
 
«Судячи з декларації Медведчука, Оксана Марченко стала інвестиційною нянею для РФ», — пише журналістка Христина Бердинських у своєму «Фейсбуцi».
 
Нагадаємо, що раніше нардеп Медведчук задекларував мільйони прибутків, антикварні книги та сотні ікон. Зокрема, фрагмент друкованої Біблії Іоганна Гутенберга 1455 року. Тоді ж здивовані німецькі науковці закликали Медведчука надати інформацію про фрагмент Біблії Гутенберга.
 
Іван ПОВАЛЯЄВ