Уряд розкрив умови ВДЕ-меморандуму: зниження «зеленого» тарифу, «сонячні» аукціони, борги

12.06.2020
Уряд розкрив умови ВДЕ-меморандуму: зниження «зеленого» тарифу, «сонячні» аукціони, борги

Уряд не забороняє будувати з 1 липня об’єкти сонячної енергетики.

У меморандумі з «зеленими» енергетиками передбачається зниження тарифів.  З 1 липня ціна сонячної енергетики визначатиметься на аукціоні.
 
За словами в. о. міністра енергетики Ольги Буславець, під час засідання уряду прийнято проєкт меморандуму, де зниження «зеленого» тарифу за основними показниками наступне: 15% від тарифу на сонячну енергію, на вітер — 7,5%.
 
«Передбачено посилення відповідальності за небаланси та припинення нового будівництва СЕС уже з 1 липня цього року. Маю надію, що ми найближчим часом внесемо у парламент відповідний законопроєкт. Завершення будівництва ВЕС планується після того, як буде завершено розпочате будівництво», — пояснює Буславець.
 
За її словами, держава не відмовляється від виплат за вже вироблену «зелену» енергетику та має повністю розрахуватися з виробниками до прийняття закону.
 
«Є обов’язки держави стосовно повної оплати з моменту прийняття закону за вироблену електроенергію. Нагадую, що на сьогодні за поточний рік перед цими виробниками заборгованість ДП «Гарантований покупець» становить 14 мільярдів гривень. Є ще декілька умов стосовно розстрочки заборгованостей по банках, ця робота триває», — резюмувала Буславець.
 
«Варто зазначити, що ми не забороняємо будувати з 1 липня об’єкти сонячної енергетики, питання в тому, що ціну виробленої енергетики визначатимуть на аукціонах — це не буде фіксований високий тариф», — уточнив прем’єр Шмигаль. 
 

Як повідомляла «УМ», раніше виробники «зеленої» генерації закликали президента Зеленського зустрітися з ними, щоб обговорити проблемні питання.

 

Президент Американської торгової палати в Україні Андрій Гундер в ексклюзивному інтерв’ю «Україні молодій» закликав прийняти останні розроблені інвесторами "зеленої" енергетики пропозиції, які відображають граничні межі добровільної реструктуризації та сподівався, що уряд не допустить одностороннього різкого зниження тарифу.