У МОЗ розглядають можливість допуску вболівальників на футбольні матчі

12.06.2020
Черговий етап послаблення карантинних обмежень, який запровадив уряд з 10 червня, передбачає дозвіл на проведення в Україні культурно-масових заходів.
 
Анонсуючи цю подію, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко не виключив, що найближчим часом Міністерство охорони здоров’я також дозволить і відвідування футбольних матчів.
 
«Порожні трибуни під час поєдинків прем’єр-ліги — це дуже сумно, адже вболівальники є душею футболу», — говорив після рестарту ЧУ президент УАФ Андрій Павелко.
 
По суті, велика гра без глядачів — це як солодка страва без цукру. Футболісти ж скаржаться, що офіційний матч на порожньому стадіоні за емоціями не відрізняється від товариського поєдинку.
 
Тому у вітчизняному футбольному господарстві й намагаються усіма силами пришвидшити процес допуску уболівальників на вітчизняні арени. «Наша наступна після відновлення в Україні футбольного життя мета — можливість проведення матчів з уболівальниками на стадіонах», — анонсував Андрій Павелко.
 
Головний державний санітарний лікар України не приховує, що є великим шанувальником гри номер один, тому теж зацікавлений у відкритті стадіонів для глядачів.
 
Водночас він зауважує, що ані в Німеччині, де з 16 травня поновилася бундесліга, ані в Італії чи Іспанії, де найближчими днями знову розпочнуться футбольні баталії, присутність глядачів на трибунах не передбачена.
 
Водночас Віктор Ляшко наводить приклад Угорщини, де вже кілька тижнів грають у футбол з глядачами на трибунах, а також Польщі, в якій з 19 червня планують відкрити стадіони для шанувальників футбольних баталій. За словами чиновника, у питаннях виходу з коронавірусного карантину Україна більшою мірою орієнтується на сусідню Польщу.
 
А там вирішили, що безпечною санітарно-епідеміологічною нормою під час футбольних матчів буде присутність на арені не більше 25% глядачів від загальної її місткості.
 
При цьому в Угорщині задля соціального дистанціювання на стадіонах уболівальників розсаджують на відстані чотирьох порожніх крісел одне від одного.
 
Тож є надія, що й в Україні найближчим часом глядачі повернуться на трибуни стадіонів. Як свідчить голова спостережної ради першолігового «Металіста-1925» Сергій Стороженко, котрий свого часу, нагадаємо, обіймав посаду віце-президента ФФУ, незабаром Кабінет Міністрів України ухвалить рішення про можливість перебування глядачів на трибунах.