Загибель Флойда: антирасистський рух із США поширився п’ятьма континентами

10.06.2020
Загибель Флойда: антирасистський рух із США поширився п’ятьма континентами

Масова акція протесту в Кельні.

Як і в попередні вихідні 30-31 травня, минулi червневі також позначилися багатотисячними демонстраціями протесту проти расизму та поліцейського свавілля. 
 
 
Причиною масових акцій у США, які надалі поширилися на увесь світ, стала загибель 46-річного темношкірого Джорджа Флойда після жорсткого затримання поліцією 25 травня в Міннеаполісі, штат Міннесота, за підозрою у використанні фальшивої банкноти. Протестувальники вимагають розслідувати цю подію і припинити поліцейське насильство в країні.
 
 
У низці міст протести переросли в заворушення, грабунки і сутички. Щонайменше 11 людей загинуло через сутички з поліцією, дії мародерів та інших агресивних осіб. Десятки учасників зазнали поранень, тисячі заарештовані.
 
Протести та заворушення охопили сотні американських міст, а потім люди почали виходити на вулиці під антирасистськими гаслами і в багатьох інших країнах світу. Акція стала міжнародною.
 
Минулої неділі, 7 червня, багатотисячні демонстрації відбулися, зокрема, у Великій Британії, Іспанії, Бельгії, Італії, Швейцарії, Угорщині, Нідерландах, Німеччині та інших країнах.
 
Люди протестували не лише проти брутального свавілля американської поліції, а й критично згадували ганебні сторінки власної історії, бо ж кожна країна «тримає скелети» у потаємній шафі.
 
Так, на вулиці Бельгії минулої неділі вийшли десятки тисяч людей. У Брюсселі, зокрема, антирасистська демонстрація зібрала близько 10 тисяч осіб. Її учасники в основному висловлювали солідарність з американським рухом «Життя чорних важливі», але приладнали це гасло і до власної історії.
 
Між частиною демонстрантів та поліцією сталися сутички, коли молоді люди залізли на кінну статую короля Бельгії Леопольда ІІ та намагалися скинути її чи пошкодити.
 
На короля, який правив iз 1831 до 1865 року, покладають провину за експлуатацію та вбивства мешканців бельгійської колонії в Африці (тепер це Демократична Республіка Конго). Маніфестанти стверджують, що теперішнє благополуччя Бельгії значною мірою базується на вкраденому в конголезців.
 
Леопольд ІІ узагалі не вважав чорношкірих людьми, бо виставляв їх на огляд разом iз тваринами у Брюссельському звіринці.
 
Активісти збирають підписи за знесення пам’ятника королю та перейменування проспектів i вулиць, названих на його честь, у столиці та інших містах країни. Але центральна влада відповідає, що ніколи не піде на такий крок.
 
Незважаючи на заборону влади, тисячі британців вийшли на маніфестації протесту в різних містах країни. Найбільші заходи відбулися в Лондоні та Брістолі. Бі-Бі-Сі нагадує, що в XVIII столітті Брістоль був одним iз найбільших портів работоргівлі.
 
Маніфестанти знесли статую Едварда Кольстона, який більше 200 років тому був одним iз найбільших работоргівців i членом англійського парламенту. Тепер його шанують як велику історичну фігуру.
 
У Мадриді учасники антирасистської акції перед посольством США скандували останні слова Джорджа Флойда: «Я не можу дихати», а також гасло «Без правосуддя немає миру». Подібні акції тривали і в інших іспанських містах, повідомляє агенція «Франс Пресс».
 
У Римі стихійна маніфестація протесту пройшла на П’яцца-дель-Пополо («Народна площа»). В ході акції тисячі її учасників упродовж дев’яти хвилин стояли на колінах iз піднятими догори кулаками.
 
Саме такий час, дев’ять хвилин, американський поліцейський утримував своє коліно на шиї Джорджа Флойда, що й стало причиною смерті. Після дев’ятихвилинного мовчання учасники акції в Римі скандували: «Я не можу дихати». 
 
Із початку заворушень влада в 40 американських містах запровадила комендантську годину. До Вашингтона на випадок загострення ситуації додатково спрямовано понад півтори тисячі військовослужбовців.
 
Незадовго до цього демонстранти зібралися біля Білого дому. Президенту США Дональдові Трампу довелося ховатися в бункері. Він подякував Національній гвардії за розгін демонстрантів і масові затримання.
 
Раніше контрольований республіканцями Сенат США заблокував резолюцію, де засуджувалися дії Трампа під час протестів iз застосуванням армії проти власного народу. Демократи критикують президента за те, що він дозволив використовувати проти активістів сльозогінний газ і гумові кулі.
 
І лише 7 червня Дональд Трамп доручив вивести військових iз Вашингтона. При цьому президент не посоромився зробити брудний випад проти частини американського суспільства, назвавши роботу правоохоронних органів «фантастичною», а акції протесту проти свавілля поліції «внутрішнім тероризмом».
 
«Усе перебуває під повним контролем. Військові поїдуть додому, але можуть швидко повернутися, якщо знадобиться», — написав президент у «Твіттері».
 
Дійсно, після масових демонстрацій у суботу, 6 червня, недільний день виявився спокійнішим, оскільки протести починалися у храмах або ж супроводжувались молитвами. Окрім того, люди готувалися до похорону Джорджа Флойда, який проведуть вівторок у місті Х’юстон, де він спочине у могилі поруч зі своєю матір’ю.
 
Тисячі людей прийшли до церкви у його рідному місті 8 червня. Дехто з присутніх знав Флойда особисто, дехто прибув з інших штатів, щоб попрощатися. Схожі церемонії проводилися також в інших великих містах, зокрема у Лос-Анджелесі й Мемфісі (штат Теннессі).
 
Тим часом представники Демократичної партії США з Палати представників і Сенату 8 червня оприлюднили законопроєкт про перегляд поліцейської діяльності в Сполучених Штатах Америки. Зокрема, законом пропонується оптимізувати правовий захист поліції, посилити нагляд за правоохоронцями, створити національну базу даних про інциденти із застосуванням надмірної сили, передбачити механізми притягнення поліцейських до відповідальності за умисні порушення.
 
Влада Міннесоти після проведення судово-медичної експертизи визнала смерть Флойда вбивством. Розтин, проведений на замовлення сім’ї загиблого, теж показав, що він помер від асфіксії.
Федеральне бюро розслідувань США і правоохоронці штату почали розслідування. Поліцейського, який давив загиблого коліном, узяли під варту і звинуватили в неумисному вбивстві, а ще трьох поліцейських, які брали участь у затриманні, — у сприянні вбивству.
 
Суд у Міннеаполісі призначив Шовіну заставу в мільйон доларів. Троє інших поліцейських очікують під вартою засідань судів. 8 червня в Міннесоті відбулося перше слухання у справі експоліцейського Дерека Шовіна, обвинуваченого в убивстві Джорджа Флойда. За статтею «вбивство 2-го ступеня» йому загрожує ув’язнення терміном до 40 років.
 
Протести у США можуть стати «поворотним моментом» в американській расовій політиці, пише британська газета «Гардіан». Спроби применшити значення демонстрацій вживанням до протестувальників слів на кшталт «анархісти» та «бунтівники», викривляють ті події, що стали «масовим вираженням відрази та люті». Видання пише, що Covid-19 пролив світло на існування проблеми расизму в американському суспільстві задовго до смерті Джорджа Флойда.
 
З початку пандемії у США від хвороби померло понад 100 тисяч людей. Згідно з даними офіційної статистики, афроамериканців серед них майже втричі більше, ніж білих американців. Через економічну кризу, спричинену пандемією, рівень безробіття у країні зріс до 20% — і знову більше від цього постраждали афроамериканці.
 
«США дуже не пощастило, що в такі часи країною керує президент, який культивує розбрат як політичну стратегію», — пише «Гардіан».