В Україні зростає кількість хворих на коронавірус: три області посилили карантин

10.06.2020
Кiлькiсть iнфікованих COVID-19 таки зростає. Київ і ще сім областей не можуть послаблювати карантинні обмеження, бо новi зараження перевищують допустиму норму.
 
Зокрема, суттєво збільшилися ці показники на вихідних. У МОЗ занепокоєні такою статистикою і попереджають: якщо обставини погіршуватимуться, то необхідно буде посилювати обмеження на місцях.
 
«Для таких ситуацій ми спеціально ввели адаптивний карантин, щоб влада на місцях вирішувала, які послаблення або ж посилення варто вводити. Але, зважаючи на статистику регіонів, де кількість хворих зростає, закликаємо людей не нехтувати масковим режемом та використовувати рукавички», — заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 
 
Знімати обмеження досі не можна у Волинській, Житомирській, Львівській, Рівненській, Чернівецькій, Донецькій, Луганській областях та в місті Києві. Усе через велику кількість щоденних нових випадків виявлення серед тестованих коронавірусу.
 
Загалом в Україні кількість хворих перевищила 27 тисяч осіб, з них більше 12 тисяч одужали. Незважаючи на загрози, останніми днями таки запровадили нові послаблення.
 
Мають право працювати ресторани і кафе всередині приміщення, відновлюється внутрішнє авіасполучення. Людям віком від 60 років не обов’язково дотримуватися самоізоляції. Однак усе це — лише з дозволу місцевої влади. 
 
Але поки дехто послаблює, у трьох областях — Донецькій, Житомирській та Волинській — вирішили посилити карантин. У цих регіонах закрили дитячі садки, готелі, заклади громадського харчування, також під забороною проведення спортивних і релігійних заходів.
 
Крім того, у Донецькій області зупинили міжміське автобусне сполучення. Людям старшим за 60 років у цих областях рекомендовано лишатися на самоізоляції. Ідентично і на Житомирщині.
 
Там запевнили: якщо громадяни не дотримуватимуться карантинних вимог, знову закриють ринки та ярмарки. Критичною ситуація лишається і на Львівщині. Там облдержадміністрація вирішила продовжити карантинні заходи до 12 червня і не запроваджувати послаблень.
 
Висока кількість звернень і стабільно високі цифри госпіталізованих хворих стали причиною такого рішення. Кількість нових випадків там уже наближається до позначки 100 нових інфікованих на добу.
 
«Враховуючи, що показники щодо нових інфікованих постійно зростають, про послаблення карантинних заходів не йдеться. Останнім часом спостерігається масове недотримання львів’янами карантину, а саме це і стає причиною погіршення епідеміологічної ситуації», — заявив голова Львівської ОДА Максим Козицький. 
 
У МОЗ переконані, кількість інфікованих після свят може зрости ще більше, якщо громадяни не дотримуватимуться маскового режиму та протиепідемічних правил. Проте, зважаючи на два з половиною місяці обмежень, важко уявити, що країна знову повернеться до жорстково карантину.
 
Адже літня погода та послаблення у більшості регіонів збільшують кількість людей на вулицях, парках i місцях відпочинку. Тому про два місяці самоізоляції та карантин нагадують лише маски на обличчях людей.