Україна витратила на боротьбу з коронавірусом 2,5 мільярда гривень

05.06.2020
Чергове послаблення карантину в Україні. Кабмін вирішив запустити внутрішні авіаперельоти уже з 5 червня.
 
Таке рішення ухвалили на засіданні уряду. Із п’ятниці також дозволили відновити повноцінну роботу закладам громадського харчування (але наголосили, що відстань між сусідніми столиками в них має бути півтора метра).
 
Також від сьогодні можна буде проводити релігійні заходи на відкритому повітрі. Щоправда, учасники мають дотримуватися дистанції — щонайменше півтора метра одне від одного.
 
Людям вікової категорії 60+ офіційно дозволили виходити з дому. Проте прем’єр додав, що у випадку загострення ситуації місцева влада може коригувати зміни на місцях i посилювати карантин.
 
«У разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні показникам для послаблення заходів упродовж трьох днів поспіль регіональна комісія ТЕБ і НС зобов’язана зібратися позачергово та скасувати послаблення деяких карантинних обмежень», — наголосив Денис Шмигаль. 
 
Цікаво, що, за останніми даними, критеріям послаблення карантину не відповідають сім областей України: Волинська, Донецька, Львівська, Рівненська, Чернівецька, Дніпропетровська та Харківська, а також місто Київ.
 
Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я. Тому саме в цих регіонах послаблення карантину надалі залишаються під питанням і вирішуватимуться на місцевому рівні. 
А от як повідомляє Держказначейство, на боротьбу з коронавірусом Україна витратила 2,5 мільярда гривень.
 
За даними відомства, вони пішли на придбання товарів і послуг, необхідних для запобігання поширенню COVID-19. Чверть від цієї суми витрачено з державного бюджету, решту — з місцевих.
 
За останні три місяці на медикаменти спрямували понад 900 млн грн, на медичне обладнання — 890 млн грн, на маски, антисептики, дезінфектори та експрес-тести Україна витратила близько півмільярда, а от на перевезення хворих на коронавірус, медичних працівників i дезінфекцію приміщень — понад 160 млн грн. Ще в 7 млн обійшлося харчування пацієнтів із COVID-19 i медпрацівників.