Українців штрафуватимуть за будинки без адресних табличок

02.06.2020
Кожен iз нас через обставини, очевидно, неодноразово стикався з ситуацією, коли пошук тієї чи іншої адреси затягувався й викликав роздратування через... банальну відсутність будь-яких розпізнавальних «знаків» на будинках.
 
А що вже говорити про персонал швидкої медичної допомоги, працівників пожежної безпеки або поліцейських, котрим маркування на будівлях конче необхідне, адже допомагає оперативно ідентифікувати ваше домогосподарство і вчасно відреагувати на звернення.
 
Тож нововведення, які почали діяти з першого дня літа, мають дисциплінувати безвідповідальних власників «безадресних» будинків — їх почнуть бити копійкою.
 
Порушення правил благоустрою тягне покарання адміністративного характеру відповідно до ст. 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів».
 
Штрафи за відсутність маркувань на домогосподарствах будуть досягати до 1 тис. 360 грн — для населення і до 1 тис. 800 грн — для магазинів, ферм, бюджетних установ і церков.
 
Не варто також забувати, що цьогоріч в Україні планується проведення Всеукраїнського перепису населення й, згідно з правилами благоустрою та методичними вимогами для проведення «обліку» населення, домогосподарства та адміністративні будівлі повинні мати адресні таблички.
 
Наявність адресних покажчиків регламентовано вимогами та рекомендаціями для статистичного та офіційного обліку чисельності населення, яке проживає на території країни в цілому і на всіх рівнях її адміністративно-територіального устрою.
 
Зауважимо, що не тільки житлові будинки повинні мати табличку з адресою, а й усі інші адміністративні будівлі (підприємства бюджетної сфери, адміністративні заклади, магазини, банки, аптеки тощо). 
 
Власники домогосподарств, керівники приватних підприємств та підприємці малого та середнього бізнесу зобов’язані встановити табличку з номером і назвою вулиці за своєю адресою на фасаді житлового будинку, підприємства, закладу торгівлі або соціальної сфери.
 
І хоч формально каральні санкції набули чинності з 1 червня, все ж у керівників підприємств, організацій, установ, незалежно від форм власності та відомчої належності, а також юридичних та фізичних осіб ще є час «виправитися» — їх зобов’язали забезпечити наявність на кожному будинку номерних знаків із покажчиками назв вулиць, провулків відразу після завершення дії карантину.