Після карантину: у Німеччині все менше чемпіонської інтриги, а в Іспанії футбольний нон-стоп

02.06.2020
Після карантину: у Німеччині все менше чемпіонської інтриги, а в Іспанії футбольний нон-стоп

Нападник «Баварії» Роберт Левандовський лідирує у боротьбі за «Золоту бутсу». (Фото з сайта football.ua.)

На тлі зміщення центру пандемії коронавірусу з Європи до Північної та Південної Америк спорт у Старому світі поступово відновлюється, і футбол — не виняток.
 
 
Першою з вимушеної паузи вийшла німецька Бундесліга, яка відновила чемпіонат 16 травня і за цей період уже встигла зіграти 4 тури.
 
 
Матчі проходять без глядачів, але й без них лідери першості демонструють яскравий футбол.
 
 
Минулого вівторка головні фаворити у боротьбі за «срібну салатницю» — «Баварія» та «Боруссія Дортмунд» — зіграли головний поєдинок другого кола.
 
Завдяки результативному удару Йозуа Кімміха мюнхенці здобули мінімальну перемогу та відірвались від «джмелів» уже на 7 пунктів — конкурентам буде дуже складно наздогнати чинних чемпіонів.
 
А в суботу «Баварія», розгромивши «Фортуну», побила кілька рекордів. Зокрема, найкращий бомбардир команди — поляк Роберт Левандовський — став першим гравцем, який забивав усім клубам ліги у цьому сезоні. Його напарник по атаці — німець Томас Мюллер — віддав рекордний 18-й «асист».
 
Натомість головний тренер мюнхенців Ханс-Дітер Флік, з яким нещодавно продовжили контракт, показав найкращий старт серед усіх наставників баварців, вигравши 22 із перших 25 матчів.
Інші топ-ліги — АПЛ, Ла Ліга та Серія А — ще не відновили чемпіонати, але вже назвали конкретні дати рестарту. Після того як британський уряд офіційно дозволив з 1 червня проводити спортивні змагання без глядачів, Англійська прем’єр-ліга оголосила про відновлення сезону з 17 червня. 
 
Планується, що чемпіонат дограють за 6 вихідних (ще 3 тури проведуть посеред тижня), а попередня дата завершення сезону — 25 липня. 
 
Водночас Футбольна асоціація Англії заявила, що фінал національного кубка пройде 1 серпня на «Уемблі», а розіграш турніру відновиться 27-28 червня на стадії чвертьфіналу.
 
В Іспанії міністерство охорони здоров’я дозволило клубам Ла Ліги з 1 червня проводити тренування у великих групах, а рестарт чемпіонату заплановано на 11 червня — тоді пройде севільське дербі «Севілья» — «Бетіс». Попередньо останні ігрові дні сезону — 18-19 липня, а з 11 червня матчі йтимуть нон-стоп 32 дні.
 
Тури планують розтягувати на 3-4 дні, а у команд буде лише 72 години відпочинку між іграми. Не виключено, що такий графік стане причиною масових травм. Зокрема, претендент на місце у зоні ЛЧ «Атлетико» вже повідомив про пошкодження у трьох гравців після відновлення тренувань.
 
Футбол в Італії, яка ще в березні була епіцентром пандемії у Європі, планують відновити поєдинками Кубка 13 червня (на цю дату заплановано матчі-відповіді 1/2 фіналу, фінал — на 17 червня), а Серію А — 19 червня матчем «Аталанта» — «Сассуоло». 
 
При цьому президент Федерації футболу Італії Габріеле Гравіна заявив про важливість відновлення Серії А для економічного стану країни.
 
«Лише відновивши матчі, ми зможемо зупинити падіння доходів, яке у короткостроковій перспективі могло становити понад 700 мільйонів євро. Більше 500 мільйонів євро вже втрачено через пандемію», — визнав він.
 
Єдиною лігою серед топ-5 чемпіонатів, яка через коронавірус вирішила достроково назвати переможця, стала французька Ліга 1. За підсумками неповних 28 турів чемпіоном прогнозовано став «ПСЖ», який мав 13 очків відриву від «Марселя».
 
Проте рішення функціонерів сподобалось не всім — «Ліон», «Тулуза» та «Ам’єн» передали спільний позов до Державної ради Франції — вищої судової інстанції з адміністративних питань.
 
Річ у тім, що «Тулуза» та «Ам’єн» після рішення Ліги 1 покидають елітний дивізіон, а «Олімпік» з Ліона залишається без єврокубків та бонусу від УЄФА. Позов мають розглянути 4 червня.