Наш рекорд: українська команда вчетверте стала кращою на Європейській олімпіаді з математики для дівчат

29.05.2020
Чи то школярки стають упевненішими, чи наука — все популярнішою у нас, але в Малій академії наук поділилися цікавим спостереженням: в Україні щороку до науки долучається все більше дівчат.
 
До прикладу, в 2019 році 40 учениць МАН узяли участь у міжнародних наукових конкурсах та олімпіадах і завоювали рекордну кількість нагород: 9 золотих, 3 срібні та 15 бронзових медалей і спеціальних призів.
 
У порівнянні з 2018 роком, кількість дівчат-науковців, які стали учасницями міжнародних конкурсів, збільшилася на 70%. «За даними ЮНЕСКО, коефіцієнт жінок в Україні, які займаються наукою, становить 45%. Такий показник забезпечує Україні 12-те місце в рейтингу, в якому фігурує загалом 41 країна. В Малій академії наук кількість дівчаток постійно зростає.
 
І не тільки в гуманітарних напрямах, а й у точних науках. За останні роки, скажімо, в математичному відділенні конкурсу-захисту науково-практичних робіт МАН дівчат стало на 10% більше.
 
Така тенденція і у відділеннях астрономії та фізики. Більш як на 15% зросла кількість юних дослідниць у сфері технічних і комп’ютерних наук», — засвідчив президент МАН Станіслав Довгий.
 
Ольга Харасахал та Софія Петришин — науковиці, якими пишаються у Малій академії наук. Вони отримали золоті медалі на Глобальному конкурсі інновацій AIGC-2019, що проходив у Сингапурі.
 
Метод виявлення метастазів на ранніх стадіях онкозахворювань Ольги вже не перший рік успішно застосовують у Маріупольському онкодиспансері. Цю розробку високо оцінили і на багатьох інших конкурсах, зокрема MOSTRATEC та INTEL ISEF.
 
А Софії Петришин дали нагороду за механізм оптимального пристрою для читання шрифтом Брайля. Перевага її винаходу — ефективність та низька ціна, що зробить брайлівський дисплей доступним кожному.
 
Ще одна учениця МАН Єлизавета Столярчук, яка брала участь у міжнародних змаганнях, виборола бронзу на Науково-освітній виставці-конкурсі в галузі енергетики та технічних наук OKSEF у Туреччині за прилад із переробки органічних та неорганічних відходів за допомогою сонячної енергії.
 
Цього року також було встановлено рекорд, адже кількість перемог дівчат у точних науках збільшилася вдвічі. Україна вже вчетверте стає кращою командою на Європейській олімпіаді з математики для дівчат (EGMO).
 
Жодній іншій країні не вдалося повторити такі результати. Завдяки перемозі українок, наша держава отримала честь провести EGMO серед 49 країн світу. За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, за останні 20 років кількість жінок у науці зросла майже до 40%, у 1990-х роках ця цифра була менше 20%.