Коронавірусно-виборче загострення: спровокований Росією Трамп розхитує човен глобальної безпеки

26.05.2020
Коронавірусно-виборче загострення: спровокований Росією Трамп розхитує човен глобальної безпеки

Трампу і Байдену не по дорозі...

Минулої п’ятниці в офіційному листі до керівництва ВООЗ адміністрація США закликала негайно почати слідство у справі походження коронавірусу та реакції ВООЗ на вибух падемії.
 
 
У листі до Аданома Ґебреісуса президент США Дональд Трамп написав, що Вашингтон заморозить фінансування ВООЗ, якщо організація не перестане діяти на користь інтересів Китаю.
 
 
На проведення слідства Трамп дав місяць, президент США не виключив виходу держави з членства у ВООЗ.
 
Дональд Трамп наголошує, що ВООЗ не докладає зусиль, щоб з’ясувати причину появи коронавірусу, і розповсюджує офіційні китайські повідомлення на цю тему, повідомляє інформагенція ПАП.
 
Коронавірус, який накрив увесь світ, уперше з’явився наприкінці минулого року в місті Ухань, у центральній частині Китаю. Китай готовий до міжнародної співпраці, аби встановити джерела коронавірусу, заявив міністр закордонних справ КНР Ванг Ї.
 
На переконання політика, така співпраця повинна виключити «політичне втручання». Ванг Ї оскаржив США у «розповсюдженні пліток» iз метою «стигматизації Китаю».
 
Одночасно китайський міністр висловив вдячність за працю, яку виконав голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Адан Ґебреісус на полі боротьби з коронавірусом.
 
Але в загостренні американсько-китайського протистояння останніх часів ідеться про дещо більше, ніж лише встановлення джерела походження коронавірусу.
 
Американські аналітики роблять висновок, що відносини з Китаєм стають стрижнем президентської виборчої кампанії в США. І кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп, і найімовірніший кандидат від Демократичної партії Джо Байден ведуть на цьому полі гостру суперечку. 
 
У ході підвищеного економічного та технологічного суперництва і пандемії коронавірусу все менше американців ставляться прихильно до КНР. Наприкінці квітня авторитетний дослідницький осередок Pew Research Center подав результати опитування, яке свідчить, що аж 66% американців мають неприхильне ставлення до Китаю.
 
Це зростання на 20 відсоткових пунктів у порівнянні з 2018 роком. Таку тенденцію підтверджує й опитування аналітичного порталу «Політіко» (Politico) та дослідницького центру Morning Consult, результати якого оприлюдненні в середу, 20 травня. Згідно з ними, кількість американців, які вважають Китай ворожою до США країною, зросла на 11% — до 31%.
 
«Я вважаю, що це антикитайське послання може принести зиск не лише електорату республіканців, а й тим виборцям, які вагаються, чи незалежним виборцям», — заявив експерт Інституту Гувера, дослідницького центру при Стендфордському університеті, Ланхі Чен. 
 
На гострих атаках китайської влади хочуть накопичити політичний капітал як Дональд Трамп, так і Джо Байден. Кожен з них звинувачує суперника в надмірній поступливості стосовно Китаю.
 
Професор Баптистського університету Гонконгу Жан-П’єр Кабестан навіть визнав, що відносини між світовими важковаговиками набрали масштабу «нової холодної війни».
 
«Після 40 років «заручин» між США та Китаєм дві супердержави тепер не здатні подолати розбіжності, які ділять їх. Пандемія могла стати шансом для ширшої співпраці, але замість цього поділи стали ще більш видимими», — заявив він в інтерв’ю «Файненшл Таймс». Упродовж травня Китай був номером один в американській президентській кампанії, якщо йшлося про закордонну політику. 
 
Президент Трамп ставить свою країну в режим «самоізоляції» від решти світу не лише в питанні пандемії. Раніше він вивів США з кількох важливих міжнародних угод, зокрема — й Паризької кліматичної угоди.
 
За кілька місяців до президентських виборів він вирішив «самоізолювати» США ще більше: 21 травня оголосив про намір вивести свою країну з Угоди про відкрите небо, яка дозволяє країнам-підписантам проводити спостережні польоти над чужою територією та здійснювати аерофотозйомку. Трамп мотивував свій намір тим, що Росія використовує дані, отримані під час таких інспекцій, для наведення своєї високоточної зброї.
 
Окрім того, Москва нібито стежила за переміщеннями Трампа. При цьому Трамп зазначив, що європейські партнери підтримують його намір вийти з Угоди про відкрите небо. Відповідь не забарилася.
 
Вже 22 травня 11 країн-членів Євросоюзу висловили «жаль» з приводу заяви США про такий намір. У спільному комюніке, підписаному міністрами закордонних справ Франції, Німеччини, Бельгії, Іспанії, Фінляндії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Португалії, Чехії та Швеції, говориться, що Угода про відкрите небо є «важливим елементом» довіри між країнами-учасниками.
 
При цьому, згідно з заявою, сторони «поділяють підозри» Вашингтона стосовно того, як Росія виконує положення угоди. Але далі у спільній заяві говориться: «Ми продовжимо застосовувати положення угоди, яка становить незаперечну цінність для нашої архітектури озброєнь та нашої спільної безпеки», цитує RFI.
 
Представники 11 країн при цьому нагадали, що рішення США набуде чинності лише через шість місяців, натякаючи, ймовірно, що на той час Трамп уже може і не бути переобраний президентом на новий термін.
 
Ще більше занепокоєння викликало повідомлення газети «Вашингтон Пост» від 23 травня про те, що адміністрація Трампа обговорила можливість проведення нових ядерних випробувань. Останні ядерні випробування США здійснили майже 30 років тому — 23 вересня 1992 року на полігоні у штаті Невада.
 
«Вашингтон Пост» повідомляє з посиланням на свої джерела, що відновлення ядерних випробувань розглядали на нараді 15 травня високопосадових урядовців, які відповідають за національну безпеку США. Її учасники обговорювали, яку дати відповідь на дії Росії і Китаю.
 
В адміністрації Трампа переконані, що Москва та Пекін проводять випробування ядерної зброї малої потужності. Після повідомлення «Вашингтон Пост» російська державна агенція РІА-Новості опублікувала «заяву експерта», який висунув припущення: якщо США здійснять нове випробування, то Росія може вийти з Угоди про всеохоплюючу заборону ядерних випробувань.
 
Ось так складається, що слідом за коронавірусом отримали ще й «нову холодну війну» та нову гонку ядерних випробувань.