Петиція про ратифікацію Стамбульської конвенції на сайті президента набрала понад 26 тисяч голосів

26.05.2020
Представники захисту рівності та прав жінок очікують позитивного результату в ході розгляду урядом ратифікації Стамбульської конвенції.
 
Петиція стосовно ратифікації набрала більше голосів, ніж очікувалося (26 416), та отримала статус «на розгляді». Цю інформацію відображено на сайті офіційного інтернет-представництва президента України.
 
«Ми збирали голоси всією Україною. Ми зверталися до знаних людей, які на своїх сторінках закликали підтримати нашу ініціативу, наприклад: alyonaalyona, Слава Фролова, Станіслав Топольницький (керівник Програми співробітництва Представництва ЄС в Україні), Альона Парфьонова (співголова організації «Батьки SOS»)», — розповідає Тетяна Ісаєва, директор «Центру гендерної культури». 
 
Тим часом після закінчення збору голосів, що сталося на 10 днів раніше офіційної дати завершення (24 травня), на сайті з’явилася нова петиція, ініціатором якої є Олександр Лапко. У своєму зверненні він закликає уряд відхилити подальшу ратифікацію Стамбульської конвенції, аргументуючи тим, що конвенція є загрозою знищення сімейних цінностей. 
 
«Зараз ми сфокусувалися на тому, що готуємо відповіді, які стосуються безпосередньо конвенції. Готуємося аргументувати свою ініціативу на більш високому рівні: листи від громадських організацій, юристів тощо. Ми не зосереджуємося зараз на закликах людей, які проти ратифікації. Зараз відбувається «війна систем цінностей». Україна — це держава, яка має виконувати міжнародні зобов’язання. Україна сама брала участь у написанні цієї конвенції у 2011 році. А люди, які зараз прийшли до влади, зовсім не розуміють, про що йдеться», — говорить Тетяна Ісаєва. 
 
Наразі очікується реакція Володимира Зеленського та розгляд урядом петиції, яка набрала понад 25 тисяч підписів.
 
«Володимир Зеленський, балотуючись у президенти, казав, що одним із його перших кроків на посаді стане саме ратифікація Стамбульської конвенції. Побачимо, чи виконає він свою обіцянку, — каже Тетяна Ісаєва. — А у грудні цього року відбувся третій Український жіночий конгрес, на якому перша леді України Олена Зеленська ініціювала та підтримала ідею про приєднання України до «Партнерства Біарріц». Партнерство обов’язково передбачає ратифікацію урядом Стамбульської конвенції».
 
Нагадаємо, в 2011 році Україна підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству. У 2016-му уряд провалив спробу ратифікувати документ. У грудні 2018 року тоді президент України Петро Порошенко закликав Верховну Раду ратифікувати конвенцію, але цього не сталося.
 
Діана ТРИХЛІБ