На низькому старті: команди прем'єр-ліги проводять контрольні спаринги

26.05.2020
На низькому старті: команди прем'єр-ліги проводять контрольні спаринги

У незвичному поєдинку на чотири тайми ковалівський «Колос» зазнав мінімальної поразки від «Олімпіка». (Фото з сайта koloskovalivka.com.)

Рестарт чемпіонату України у підтриманий більшістю клубів прем’єр-ліги день — 30 травня — опинився під питанням.
 
 
Послаблення, котрі набрали чинності на другому етапі виходу країни з коронавірусного карантину, дозволяють проводити спортивні змагання за участі не більше 50 осіб.
 
 
Натомість в УПЛ та УАФ зауважують, що для організації та проведення кожного футбольного матчу в елітному дивізіоні (зрозуміло, без глядачів) необхідна участь бодай 200 осіб.
 
 
Відтак представники Української асоціації футболу звернулися до МОЗ із проханням про винятковий дозвіл на збільшення ліміту учасників офіційних матчів до двох сотень, адже, окрім футболістів і представників клубів, до обслуговування поєдинків залучаються правоохоронці, телетранслятори, технічні працівники тощо.
 
Таким чином затвердження дати рестарту ЧУ опинилося в руках чиновників міністерства охорони здоров’я, котрі, до слова, наполягають, що досі дев’ять областей України не готові до чергового етапу послаблення протиепідемічних заходів, із яким, власне, й пов’язане розширення лімітів на участь у спортивних заходах. Тож, якщо зроблять вони для футбольної еліти виняток — поновиться ПЛ в передостанній день весни.
 
В іншому ж випадку рестарт чемпіонату доведеться відкласти на тиждень — до 6 червня. Спортивний директор УПЛ Євген Дикий каже, що, в принципі, всі клуби готові стартувати 30 травня, проте для цього насамперед потрібне зелене світло від МОЗ.
 
Поки ж, очікуючи офіційного рестарту, учасники ЧУ-2019/2020 активно грають тестові поєдинки, використовуючи для спарингів нижчолігових опонентів або ж команди, як-то було у дуелях «Олександрія» — «Ворскла» та «Колос» — «Олімпік», що перебувають у протилежному для одного з представників пари «секстеті» УПЛ.
 
Зважаючи, що вибір спаринг-партнерів у клубів прем’єр-ліги не надто широкий і обмежений не тільки національними кордонами, а й санітарно-протиепідемічними вимогами, свій ігровий потенціал після двомісячної перерви перевіряють вони доволі цікаво.
 
Приміром, дебютанти еліти з Ковалівки та донецькі «олімпійці» провели двобій за схемою чотири тайми по 30 хвилин, у якому сильнішою виявилася команда з, так би мовити, «аутсайдерської» шістки.
 
Утім головного тренера «Колоса» Руслана Костишина мінімальна поразка (1:2) не надто засмутила: «Розумів, що грати в такому форматі хлопцям буде важко. Але для нас головне, що футбол повертається. Зараз усе лише тільки починається, а далі буде веселіше».
 
Не потішили свого наставника перемогою в першому після двомісячної перерви поєдинку київські «динамівці». У товариському протистоянні з лідером першої ліги — львівським «Рухом» — підопічні Олексія Михайличенка обмежилися «сухою» нічиєю.
 
А через день після спарингу з «біло-синіми» на міцність «Рух» випробовував уже інший флагман вітчизняного футболу. До 64-ї хвилини матчу проти «Шахтаря» львів’янам вдавалося тримати рівновагу. Проте в підсумку все завершилося їхнім розгромом — 4:1. 
 
«Ми на правильному шляху. За три дні зіграли два матчі з «топ»-клубами. До певного моменту все було нормально, але потім команда зупинилася. Але я задоволений, — каже президент «Руху» Григорій Козловський. — Нам потрібно більше таким поєдинків. Слід перелаштовуватися на швидкості УПЛ. Усіма думками, серцем і турнірною таблицею ми в елітному дивізіоні».
 
Зауважимо, що на момент зупинки розіграшу в першій лізі саме «Рух» очолював проміжний табель про ранги дивізіону. Днями ж на зібранні клубів Професіональної футбольної ліги було вирішено, що турніри в першій та другій лігах (через обставини непереборної сили) не будуть дограні, відтак міжлігові переходи можуть відбутися на основі «заморожених» турнірних таблиць.
 
Утім не виключено, що склад першолігової делегації, котра за підсумками сезону має піднятися до вищої ліги, визначатиметься в мінітурнірі за участі шести колективів з авангардної частини протоколу, що проходили атестацію в УАФ на предмет свого підвищення в класі. А в цьому контексті спаринги «Руху» з найсильнішими клубами країни виглядають вельми цінним для них надбанням.