Свиснути за океаном: американський відгомін роковин президентства Зеленського

22.05.2020
Разом із пресконференцією для українських журналістів піар-служба президента Володимира Зеленського вирішила від його імені похвалитися здобутками в зарубіжних виданнях.
 
Реакція на своєрідне резюме для іноземців не забарилася. Ось як оцінив публікацію в США науковець, університетський викладач Ігор Айзенберг, опублікувавши свою точку зору в соціальних мережах.
 
«У газеті «Нью-Йорк Таймс» у середу опублікована стаття Зеленського зі своєрідним «звітом» за перший рік президентства. Враховуючи його проблеми з викладом своїх думок будь-якою мовою, сумніваюся, що він цю статтю писав. Але це неважливо. Хтось писав від його імені, виходить, що в даному випадку — і від імені України. Стаття дуже слабка, на мій погляд. Вона ніяк не здатна привернути до України позитивну увагу.
 
Найбільше мені не сподобалися два моменти. Перший. Автор статті пише: «For six years, the part of the Donbas region in Eastern Ukraine has been occupied by Russian — backed illegal armed groups» — «Упродовж шести років частина Донбаського регіону в Східній Україні окупована підтримуваними Росією нелегальними озброєними групами». Мене до глибини душі обурює, коли на Заході хтось починає говорити про деяких «підтримуваних Росією повстанців», «підтримуваних Росією сепаратистів».
 
Але що ж я можу хотіти від Заходу, якщо в одній із найпопулярніших західних газет від імені України написано те, що написано. Що за «нелегальні збройні групи» окупували частину Донбасу? З Місяця вони прилетіли? З Марса? Ще звідкись? До речі, цей вислів повністю суперечить щоденним офіційним повідомленням українського командування про бойові дії, де чітко і ясно йдеться про російських окупантів.
 
І другий момент. Автор статті вважає, що «історія про імпічмент» була для нього «некомфортною». «Вона відвернула американську і міжнародну увагу від проблем, найбільш значущих для України, і перетворила нашу країну на історію про президента Трампа». Ні, президент Зеленський, або той, хто насправді писав цю статтю, Ви глибоко не маєте рації.
 
«Історія про імпічмент» не тільки не відвернула увагу від України, навпаки, про Україну ніколи не говорилося стільки, скільки в ті дні. І до України ніколи не було прикуто стільки уваги в США, як у ті дні. Голова комітету з розвідки Адам Шифф, посол Білл Тейлор, посол Курт Волкер, посол Марі Йованович говорили про Україну дуже багато хорошого, говорили про російську агресію проти України (а не про «нелегальні збройні групи»), говорили про те, що США є союзником України, говорили про важливість американської допомоги Україні, говорили про те, що Україна бореться з російськими агресорами, ведучи війну не тільки за свою свободу, а й за свободу всього західного світу, бореться там, щоб нам не довелося з ними боротися тут. Чомусь цього автор статті в Нью-Йорк Таймс за 20 травня, підписаної «Volodymyr Zelensky, Mr. Zelensky is the president of Ukraine», не побачив. Ось така історія...»
 
Політологи та дипломати, які відслідковують реакцію західного світу на дії української влади, критично оцінюють і оказію з новими «плівками» Деркача — як вдалу спецоперацію кремлівських спецслужб із дискредитації України як держави з безвідповідальною, недалекою і ненадійною елітою, з якою мати справу просто несерйозно.