Вибори президента Білорусі: з Лукашенком хоче змагатися рекордна кількість кандидатів

22.05.2020
Вибори президента Білорусі: з Лукашенком хоче змагатися рекордна кількість кандидатів

Віктор Бабаріко — кандидат-банкір, якого вважають підстраховкою з Кремля.

Центрвиборчком Білорусі впродовж трьох днів зареєстрував 15 ініціативних груп претендентів на посаду президента і підбив підсумки.
 
 
Усього було подано 35 заявок, що є рекордом в історії усіх виборчих кампаній країни. 
 
 
Епідемія коронавірусу, якої, як відомо з заяв діючого президента Олександра Лукашенка, немає, а є лише «коронапсихоз», надала процесу реєстрації трагікомічного забарвлення.
 
Глава ЦВК Лідія Єрмошина, яка, очевидно, не погоджується із президентом, під час засідання 19 травня заявила, що представники групи «протестних кандидатів» колишнього політв’язня Миколи Статкевича хотіли заразити її COVID-19.
 
«Ця група, яку Статкевич сформував із людей з подібними поглядами, на жаль, вжила всіх заходів, щоб увести в колапс роботу виборчої комісії».
 
За словами Єрмошиної, заражена коронавірусом жінка з групи «протестних» кандидатів вимагала особливих умов, щоб її приймали в кабінеті.
 
«Певно, хотіла плюнути в моїй приймальні», — запідозрила непохитна глава ЦВК, мужньо витримавши наступ «коронавірусної» опозиції і відмовивши в реєстрації 22 групам «протестних кандидатів». 
 
Проти інших критиків Лукашенка також вжили превентивних заходів, аби не допустити їх до реєстрації. Так, популярного відеоблогера Сергія Тихановського заарештували ще на старті виборчої кампанії на початку травня на п’ятнадцять діб.
 
А минулого тижня продовжили арешт ще на тридцять, щоб він не міг виконати умову про особисту явку до ЦВК на процедуру реєстрації. Інших «не тих» претендентів також відповідним чином нейтралізували. 
 
ЦВК безперешкодно зареєструвала групу діючого глави держави Олександра Лукашенка, для якого це вже шості президентські вибори. «Бацька» у квітні нинішнього року заявив, що гарантує абсолютно чесні й порядні вибори.
 
Бездоганну «чесність» помітно вже на першому етапі. Очікувано пройшла реєстрацію група глави Ліберально-демократичної партії Олега Гайдукевича, який виконує роль весільного опозиціонера в білоруському виборчому фарсі. Її Гайдукевич успадкував від свого батька, екссенатора Сергія Гайдукевича, який виконував роль опереткової опозиції на всіх попередніх президентських виборах. 
 
На всі білоруські президентські вибори у колоду претендентів Кремль для підстраховки (раптом з Лукою щось станеться!) вставляє свою карту. Місцеві оглядачі вважають, що цього разу таким підстраховщиком є колишній глава правління «Бєлгазпромбанка» Віктор Бабаріко (подав у відставку з посади в день оголошення своїх президентських амбіцій. Він є багатою людиною та відомим меценатом.
 
Його довге перебування на чолі банку з російським капіталом сприяє чуткам, що під час цієї кампанії саме він і є «рукою Кремля», хоча банкір це заперечує. Тим часом Бабаріко зібрав другу за чисельністю ініціативну групу: близько 9 тисяч осіб. У Лукашенка — 11 тисяч. На думку білоруського аналітика Андрія Поротнікова, на цих виборах немає жодної фігури, яку можна було б назвати кандидатом, що репрезентує єдину опозицію. 
 
Для реєстрації як кандидата на посаду президента Білорусі ініціативні групи мають зібрати щонайменше 100 тисяч підписів. Збір підписів відбуватиметься з 21 травня по 19 червня.