Бігать можна, їсти - ні: в Україні провели флешмоб #відкрийресторани

22.05.2020
Бігать можна, їсти - ні: в Україні провели флешмоб #відкрийресторани

У четвер, 21 травня, працівники закладів громадського харчування провели всеукраїнський флешмоб #відкрийресторани.
 
 
Мета акції — привернути увагу суспільства і влади до конституційного права на працю, яке порушується щодо окремих категорій громадян.
 
 
Представники Української ресторанної асоціації занепокоєні вкрай критичною ситуацією, що склалася в галузі внаслідок карантину і загрожує повним її колапсом. Адже в ресторанній індустрії зайнятий кожен 20-й працюючий українець, а це майже мільйон осіб. Люди не чекають допомоги від держави (ні організаційної, ні матеріальної) — лише просять дати їм можливість працювати й забезпечувати свої сім’ї. 
 
 
Зокрема, переконують, що зможуть ефективніше організувати дезінфекцію та все, що необхідно для безпеки людей, ніж, скажімо, ринки, метро чи спортивні клуби, яким уже дозволено працювати.
 
 
Зараз у переважній більшості регіонів країни можуть працювати лише веранди та відкриті тераси кафе й ресторанів, але цього недостатньо, щоб забезпечити робочими місцями всіх кухарів, економістів, офіціантів та інших, хто втратив роботу внаслідок епідемії COVID-19. Тому ресторанна асоціація закликає владу дозволити закладам громадського харчування повноцінно працювати з 25 травня, маючи можливість обслуговувати відвідувачів у приміщеннях.
 
 
Учасники флешмобу провели досить інтелігентну акцію: одночасно запостили відповідну ілюстрацію з хештегом #відкрийресторани, відмітили (на свій розсуд) представників влади, відправили емейли держорганам, надіслали повідомлення на публічні сторінки депутатів у соцмережах тощо.
 
 
Вийшов досить цивілізований і стриманий протест у соцмережах, із використанням доступних інструментів «діджиталізації» — усе як любить нинішня влада. Але, щоб побачити, якою буде її реакція, доживемо до понеділка.