Ризик лишитися без музики і драйву: чи дивитимуться українські глядачі концерти з автомобілів і де

19.05.2020
Ризик лишитися без музики і драйву: чи дивитимуться українські глядачі концерти з автомобілів і де

Atlas Weekend перенесли на наступний рік. (Фото організаторів.)

Через пандемію коронавірусу вся івент-індустрія в Україні зупинилась.
 
 
Літні музичні фестивалі, концерти та інші події скасували або ж перенесли.
 
 
Цьогорічне літо обіцяє бути найнуднішим за останні роки?
 
 
Скажімо, Atlas Weekend, один із найбільших фестивалів у Східній Європі, перенесли на 2021 рік. Це найпопулярніша музична подія в Україні, яку минулого року відвідали 538 тисяч людей за шість днів. У зв’язку з пандемією Covid-19 організатори не могли наражати на ризик гостей, команду та артистів фестивалю, проводячи його цього літа.
 
Нові дати Atlas Weekend: 6—11 липня 2021 року. Квитки, придбані на цьогорічний фестиваль, є дійсними на AW 2021. Наразі керівництво перебуває в переговорах зі всіма артистами, щоб уже заявлений лайнап було повністю збережено. Проте буде оголошено ще й нових виконавців, які приєднаються до фестивалю наступного року.
 
«Це найважче рішення, яке нам коли-небудь доводилося ухвалювати. Останній місяць ми не втрачали надії та працювали над створенням AW 2020, розглядали різні варіанти виходу з кризи та до останнього вірили, що в нас буде можливість зустрітись із вами цього літа, — повідомили організатори на офіційному сайті фестивалю.
 
— Проте, спостерігаючи за розвитком подій у світі та спілкуючись із нашими європейськими колегами, ми дійшли висновку, що перенесення — єдине правильне рішення в цій ситуації. Друзі, ми закликаємо вас укотре висловити свою любов до фестивалю. Скористайтесь вашими квитками на Atlas Weekend 2020 наступного року — так ви підтримаєте фестиваль і допоможете зробити його ще яскравішим та крутішим у 2021-му. Всі, хто не в змозі бути з нами наступного року, матимуть можливість повернути кошти».
 
Київський міжнародний UPark Festival також перенесли. Команда обіцяє докласти максимум зусиль, аби перемістити і всіх анонсованих артистів на наступний рік. Точні дати виступів будуть повідомлені одразу після підтвердження. «Наразі з впевненістю можемо сказати — лайнап UPark 2021 буде ще потужнішим і ми неодмінно здивуємо вас новими анонсами! Усі придбані квитки залишаються дійсними на 2021 рік», — зазначено на офіційному сайті фестивалю. 
 
Наступного року місце проведення фестивалю залишається незмінним — Київ, Sky Family Park. Також відомо, що в 2021 році виступить один із уже оголошених хедлайнерів — гурт My Chemical Romance.
 
Найбільше вразили організатори фестивалю Zaxidfest. Вони ризикнули та просто перенесли подію з червня на кінець серпня або початок вересня. Кажуть, що за відсутності авіасполучення акцент робитимуть на українських артистів. Про скасування виступів уже оголошених іноземних гуртів (Sepultura, Being As An Ocean) інформація відсутня. 
 
«Ми маємо намір перенести фестиваль на кінець серпня або на початок вересня. Але всі наші дії будуть залежати від подальших рішень влади щодо карантину. Якщо Zaxidfest дозволять провести, ми будемо дотримуватися рекомендацій влади щодо заходів безпеки на фестивалі», — повідомив Яків Матвійчук, засновник та організатор Zaxidfest.
 
Нагадаємо, фестиваль відбудеться у Львівській області, село Родатичі, відпочинковий комплекс «Чарівна долина».
 
Також вирішили не скасовувати  фестиваль ReSpublica. Цьогоріч організатори планують повернути фест у Кам’янець-Подільський, бо у тамтешній фортеці його простіше пристосувати до нових вимог.
 
«Ми принципово не скасовуємо фестиваль ще й тому, що в цей складний час хочемо дати можливість заробити гравцям українського музичного ринку: артистам, прокатникам, технікам і всім іншим», — повідомив Андрій Зоїн, засновник і організатор фестивалю ReSpublica.
 
Андрій Зоїн нині розглядає три варіанти проведення фестивалю. Перший: ReSpublica відбувається в звичайному режимі. Другий: якщо влада обмежить кількість людей на масових заходах, тоді фест частково перейде в онлайн. Ну і третій: повний перехід в онлайн. Він найскладніший для реалізації, але організатори готові і до такого розвитку подій.
 
Крім того, за словами засновника та організатора фестивалю ReSpublica, вся команда стежить за досвідом закордонних колег і планує запозичувати в них лайфхаки. Цікавий приклад фесту в Литві, де глядачі дивилися концерти з автомобілів. Під самою сценою їх вмістилося близько сотні.
 
Такі фестивалі, як «Файне місто», Leopolis Jazz Fest, «Тарас Бульба 2020», також офіційно перенесли на 2021 рік. Нагадуємо, що з 12 березня в Україні введено карантин. Наразі карантин продовжено до 22 травня, однак з 11 травня діють певні послаблення на роботу підприємств.