Принциповий підхід: в Україні зав’язалися палкі дебати щодо визначення новачків прем'єр-ліги

19.05.2020
Принциповий підхід: в Україні зав’язалися палкі дебати щодо визначення новачків прем'єр-ліги

Фіналіст минулорічного Кубка України — першоліговий «Інгулець» — усіма силами намагається достукатися до елітного дивізіону. (Фото прес-служби ФК «Шахтар».)

Якомога швидше повернутися до змагального процесу, без сумніву, хочуть в усіх спортивних господарствах країни.
 
 
Однак не виключено, що унікальне право поновити в найближчі тижні змагальний процес отримає лише елітна футбольна ліга.
 
 
Однією з головних вимог вітчизняного Міністерства охорони здоров’я до турнірів, де хочуть якнайшвидше вийти на арену, є обов’язкове проходження передстартового тестування на коронавірус. А це, як виявляється, процедура не з дешевих.
 
Зрозуміло, що клуби української прем’єр-ліги мають значно міцніше фінансове підґрунтя, ніж представники нижчих ліг, не кажучи вже про інші спортивні господарства. Та навіть в еліти виникають проблеми з організацією тестування на коронавірус.
 
Виконавчий директор львівських «Карпат» Ростислав Ящишин днями попереджав, що у клубі не готові проводити тестування, оскільки не мають на те коштів.
 
Однак після робочої наради представників Прем’єр-ліги, клубів УПЛ та Української асоціації футболу, де перший віце-президент УАФ Олег Протасов наголосив на обов’язковості проведення тестувань футболістів і представників команд перед змаганнями, на офіційному сайті ФК «Карпати» з’явилося повідомлення: «Футболісти клубу пройшли необхідні для початку традиційних командних тренувань тести».
 
На даний момент «біло-зелені» — остання команда ЧУ-2019/2020, котру всерйоз розглядають як основного претендента на виліт із турніру, де, нагадаємо, з наступного сезону гратимуть 14 клубів.
 
А остання команда поточного розіграшу УПЛ у протистоянні з третьою командою Д-1 мусить, згідно з регламентом, відстояти своє право залишитися в прем’єрному дивізіоні на наступний сезон. 
 
Тож, можливо, саме тому в «Карпатах» як резервний варіант пропонують відмовитися від перехідного «плей-оф» і до 12 чинних учасників УПЛ просто додати дві найкращі команди з першої ліги.
 
В умовах, коли окремі клуби ПФЛ заявляють про відсутність можливості виконати необхідний для допуску до змагань медичний протокол (а тернопільська «Нива» та херсонський «Кристал» із другої ліги вже відмовилися від продовження сезону), подібна пропозиція керівництва львівського клубу не виглядає вже настільки відірваною від реальності. Цілком імовірно, що чемпіонати в Д-1 та Д-2 будуть завершені достроково.
 
Однак у першій лізі, де одразу октет клубів реально претендує на підвищення в класі (восьму від першої команди відділяє лише шість очок), окремі її учасники про такий перебіг подій навіть і чути не хочуть.
 
Віддавати без боротьби перепустки до еліти львівському «Руху» й луцькій «Волині», котрі в проміжному протоколі (після 19 зіграних турів) перебувають на лідерських позиціях, не хоче ніхто з конкурентів. «Минай», «Інгулець», «Оболонь-Бровар», «Агробізнес», «Металіст-1925» — усі вони точно не проти потрапити до найсильнішого чемпіонату країни. Цікаво, що активніше за інших у цьому питанні виступають повпреди провінційних клубів, які, схоже, не проти повторити в УПЛ успіх сенсаційного дебютанта ліги — «Колоса» з Ковалівки.
 
«Я вважаю, що усе повинно вирішуватися на футбольному полі. У якому форматі буде дограно чемпіонат, це вже інше питання, але місця повинні визначатися не в кабінетах чиновників, а безпосередньо під час матчів»,— наголошує Олександр Чижевський, головний тренер «Агробізнесу» з Волочиська, що на Хмельниччині.
 
А президент «Інгульця», який представляє смт Петрове з Кіровоградщини, Олександр Поворознюк додає: «Якщо чемпіонат не можуть завершити всі 16 клубів першої ліги, давайте тоді візьмемо тих, хто проходив атестацію на участь в УПЛ, і серед них визначимо володарів трьох путівок. Це буде чесно і справедливо. В іншому випадку шукатимемо правди в Спортивному арбітражі Лозанни». 
 
Віталій МОХНАЧ